Доступність посилання

ТОП новини

Протести тибетців у Китаї призведуть до міжнародного бойкоту Літньої Олімпіади?


Василь Зілгалов Прага, 20 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Китайська влада змушена визнавати, що протести, котрі розпочалися тиждень тому в Тибеті, поширилися на інші, сусідні провінції країни. Агентство «Сіньхуа» інформує сьогодні, що безлад поширився на регіони проживання тибетців у провінціях Сичуань, Ганьсу. Чимало офіційних чинників на Заході нині вже не виключають, що бойкот Літньої Олімпіади в Пекіні може набрати реальних масштабів, особливо якщо китайська влада відмовиться вести прямі переговори з духовним лідером тибетців Далай-Ламою.

Тібет -- мапа протестів
Китайські засоби інформації також вже не приховують, що в провінціях Сичуань та Ганьсу під час протестних акцій тибетців завдано шкоди крамницям та державним установам. А незалежні спостерігачі стверджують про наявність протестів і в провінції Сіньяй. Західні кореспонденти повідомляють про стягування в Тибет сотень одиниць військової техніки і тисяч вояків китайської армії. Про це розповів інформаційним агентствам і німецький журналіст Ґеорґ Блум з часопису «Ді Цайт», його сьогодні зранку китайська влада вислала із Лхаси.

Далай-Лама напередодні висловив думку, що антикитайські протести стали реакцією образи і гніву з боку тибетців на брутальні дії китайської поліції. Духовний лідер Тибету в екзилі також заявив в індійській Дхармасалі, що він готовий вирушити до Пекіна для переговорів із китайською владою.

«Повернення Далай-Лами в Тибет – це надія для всіх нас»

Далай-Лама вкотре закликав тибетців уникати застосування насильства і також повторив, що він не прагне до незалежності Тибету. Але чимало з його послідовників схильні до все більшої активності і готові до боротьби.

Один із тибетських буддійських ченців з провінції Сичуань заявив: «Наша перша вимога — повернення Далай-Лами в Тибет — це надія для всіх нас. Тому ми й протестуємо. Ми вимагаємо повної незалежності Тибету, свободи, рівності, миру і щастя. Це наші вимоги».

Сьогодні тибетці були гнівно налаштовані і в Дхармасалі. Вони хором співали псалми незгоди з діями китайської влади.

Тим часом речник міністерства закордонних справ Китаю заявив про відхилення Пекіном пропозиції Далай-Лами щодо діалогу і обізвав духовного лідера Тибету брехуном, який схиляє до незалежності Тибету.

США, Папа Римський і прем''єр Британії – за діалог між Далай-Ламою та Китаєм

А вже речник Державного департаменту США Том Кейсі зазначив, що Вашингтон – за діалог між Далай-Ламою і Пекіном.

«Насамперед, зрозуміло, що Далай-Лама не закликає до незалежності Тибету. Він пропонує зустріч з китайськими офіційними чинниками для діалогу, і ми підтримуємо цей його заклик. Ми дуже бажаємо стати свідками цих переговорів Пекіна з Далай-Ламою чи його представниками, що зробило б можливим вирішення багатьох із цих важливих проблем», – зауважив Том Кейсі.

До міжнародних пропозицій щодо переговорів між Далай-Ламою та Китаєм приєдналися також Папа Римський Бенедикт XVI та прем’єр Великої Британії Ґордон Браун. Спостерігачі зазначають, що поширення протестів тибетців може призвести до реальних форм бойкоту літніх Олімпійських ігор у Китаї. Зокрема, представники МЗС Франції та чиновники ЄС заявили про можливе ігнорування офіційними європейськими чинниками церемонії відкриття Олімпіади.

Матеріали до теми:

• Далай-Лама заявив, що може піти у відставку, якщо насильство у Тибеті не припиниться • У Тибеті масові арешти. За неофіційними даними, загинули близько 80 учасників протестів
XS
SM
MD
LG