Меркель: Німеччина готова допомогти Україні в інтеграції до НАТО

Київ, 21 липня 2008 рік

Про це Федеральний канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила в понеділок на спільній прес-конференції з Президентом України Віктором Ющенком після їхніх переговорів у Києві.

Анґела Меркель повідомила, що «німецька сторона запропонувала Україні допомогу у виконанні дорожньої карти щодо ПДЧ». Вона зазначила, що Німеччина, як і інші країни НАТО, вноситиме свій вклад у виконання Україною Плану дій.

Канцлер Німеччини також запропонувала, щоб Міністерство закордонних справ України розробило «навігаційний план на допомогу Україні в русі до НАТО».

Анґела Меркель пояснила, що так званий навігаційний план пов’язаний з технічними, військовими питаннями. «Йдеться про питання, які лежать в інтересах країн-членів НАТО і України, тут не йде мова про якісь права вето, про якісь штучні обмеження, і для мене дуже важливо, щоб дискусія продовжувалась саме на цій основі», – сказала Анґела Меркель, додавши, що ця дискусія має будуватися на тому, що «одного дня Україна стане членом НАТО».

Канцлер Німеччини наголосила, що на бухарестському саміті НАТО було ухвалене принципове рішення, що Україна стане членом НАТО. При цьому вона зауважила, що жодна інша країна, яка не є членом НАТО, не може брати участі в дискусії щодо перспектив членства України.

У свою чергу Віктор Ющенко наголосив, що є великий прогрес у переговорах щодо євроатлантичних прагнень України.

Водночас він відзначив, що питання інтеграції України в НАТО є більш чутливим, і сторони дійшли згоди, що необхідно продовжити діалог, у тому числі на найвищому рівні.

«Необхідно формулювати компроміси, йдучи цією дорогою. Я є оптимістом. Ми рухаємося привальною дорогою, дорогою, яка влаштовує європейське співтовариство, Німеччину зокрема. Я переконаний, що і в цьому напрямку ми матимемо спільний успіх», – сказав Віктор Ющенко.

2-4 квітня в Бухаресті відбувся саміт НАТО, на якому Рада НАТО ухвалила рішення відкласти до грудня приєднання України і Грузії до Плану дій щодо членства в НАТО. Серед країн, які відмовились підтримати приєднання цих держав до ПДЧ, були Німеччина і Франція.