Доступність посилання

ТОП новини

Канцлер Німеччини Анґела Меркель прибула до України


Спершу вона проведе переговори з Президентом Віктором Ющенком.

Сторони планують обговорити питання європейської і євроатлантичної інтеграції України, розвитку енергетичного співробітництва, інвестиційного співробітництва в рамках підготовки до чемпіонату Європи з футболу в 2012 році, міграційно-візової політики й підготовки нової посиленої угоди між Україною та Європейським Союзом.

Як сказала прес-секретар Президента Ірина Ванникова, головними завданнями української сторони в перебігу одноденного візиту голови уряду Німеччини в Україну є активізація двостороннього діалогу на найвищому рівні.

Також обговорюватиметься збереження формату українсько-німецьких політичних консультацій під головуванням Президента України та Федерального канцлера Німеччини, які в Києві вважають за основний щорічний двосторонній захід.

Обговорюватиметься й посилення німецького сприяння у реалізації в Україні дво- і багатосторонніх проектів в економічній, енергетичній, медичній галузях; забезпечення підтримки Німеччиною європейської та євроатлантичної інтеграції України, а також підтримки заходів щодо пошуку історичної правди.

Крім того, обговорюватиметься посилення державного сприяння проведенню двосторонніх культурологічних та мистецьких заходів.

Ющенко очікує, що візит Меркель стане новим етапом у розвитку традиційно дружніх і партнерських відносин України й Німеччини.

Пізніше сьогодні Анґела Меркель зустрінеться і з Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко.

Німеччині не треба в НАТО нинішньої України

Напередодні нинішнього візиту посол Німеччини в Україні Райнгард Шеферс розповів в інтерв’ю газеті «День», що предметом переговорів Федерального канцлера Німеччини з українськими керівниками будуть і питання НАТО та Європейського Союзу.

При цьому посол кілька разів наголосив, що Німеччина зважає на низьку підтримку в Україні ідеї вступу до НАТО і на негативну позицію Росії щодо цього можливого вступу.

На його думку, ті переговори, що зараз ведуться відносно поглибленої угоди між ЄС і Україною та угоди про створення зони вільної торгівлі, набагато важливіші нині для України, ніж питання Плану дій для членства в НАТО.

Шеферс наголосив, що Німеччина розглядає Україну як важливого партнера. «Тому нам потрібна стабільність і стабільний розвиток подальших відносин. Але поки що це не забезпечено», – наголосив посол, говорячи про політичну нестабільність в Україні.

(Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG