Повені у Британії: застраховане майно – єдиний спосіб отримати компенсацію

Лондон – Повені є частим явищем у Великій Британії, і в різних районах країни вони трапляються практично щороку. Уряд вживає значних зусиль для зміцнення системи захисту від повені, а також оповіщення населення. Проте, якщо повінь завдає шкоди житлу і майну, то одержати відшкодування можна лише через страхову компанію. У Британії практично нема людей, що не страхують житла, а зокрема, якщо вони живуть у зоні можливих повеней.
Близько 5 мільйонів англійців і валійців (а це майже щодесятий мешканець цих частин Британії), котрі живуть у двох мільйонах помешкань, опинились у зоні ризику повені. За те, щоб попереджати їх про небезпеку повені, а також за те, щоб зменшити ймовірність затоплення від розливання річок або морського припливу, несе відповідальність урядова Агенція довкілля Англії та Вельсу. Відповідні урядові служби існують також у Шотландії та Північній Ірландії.

Агенція через свою інтернет-сторінку регулярно інформує населення про найменші ризики повені, дає необхідні поради щодо того, як слід діяти в умовах небезпеки. Також вона дає повну контактну інформацію. У разі потреби евакуації населення попереджають через засоби масової інформації та за допомогою спеціальних сирен.

Останнє попередження щодо можливості повені агенція зробила сьогодні. Користувачів потягів і автошляхів на північному сході Англії попередили про можливі перебої у русі поїздів, а також про можливе затоплення доріг після великого дощу у п’ятницю. Кілька річок розлилося, але агенція повідомляє, що жодних травм або збитків не зареєстровано.

Торік у Британії зареєстрували найвологіше літо від того часу, як почали вести таку статистику в 1770-х роках. Деякі регіони зазнали найбільших повеней за 60 років, котрі завдали колосальних збитків на північному сході та південному заході Англії. Рятівні зусилля надзвичайних служб, включно з армією й військовою авіацією, були найбільшими в історії у мирний час. Військові гелікоптери у критичній ситуації врятували близько 120 осіб. Звіт показав, що страхові компанії одержали 130 тисяч заяв на відшкодування, що коштувало цим фірмам понад 3 мільярди фунтів стерлінгів (це понад 6 мільярдів доларів).

Уряд критикують за «недостатнє фінансування»

Незалежний звіт за наслідками повені 2007 року розкритикував недостатнє фінансування програм вдосконалення систем захисту від повеней. Також у звіті мовилося, що комунальні підприємства у зонах ризику повинні робити більше для захисту ключових об’єктів інфраструктури.

Фахівець з повеней Джордж Еванз зазначив: «Такі організації, як комунальні підприємства, знають краще, ніж інші, про розмах повеней минулого року. Торік умови були безпрецедентними. Тому треба значно більше готуватися до цього. Треба мати кращий обмін інформацією, більше співпраці ще до повені, а також вищий ступінь взаємодії під час надзвичайної ситуації».

Виконавчий директор Агенції довкілля баронеса Янґ наголосила, що для поліпшення стану захисних споруд потрібно мільярд фунтів на рік державного фінансування. Однак уряд Ґордона Брауна заявив, що до 2010 року підвищить фінансування на захисні споруди лише до 800 мільйонів фунтів на рік. Він також пообіцяв підштовхнути страхові компанії до швидких виплат, і, за оцінкою експертів, ці компанії відреагували ефективно.

Напередодні було оголошено, що на півночі Англії завершене будівництво спеціальної радарної станції спостереження за погодою, яка допоможе краще захищати від повеней північний схід Англії. Спорудження такої станції коштувало 1 мільйон фунтів. Станція надсилатиме й одержуватиме сигнали, котрі дозволять точно вимірювати, де саме і наскільки сильно йде дощ, у якому напрямку він просувається.

(Лондон – Прага – Київ)