Росія звинувачує Україну в причетності до подій у Південній Осетії

Міністерство закордонних справ Росії заявило в суботу, що в Москві «дуже здивовані» п’ятничною заявою МЗС України. Як твердить російська сторона, Україна в тій заяві «стала висловлювати безпідставні претензії» до Росії.
«Українська держава, яка весь останній час азартно озброювала до зубів грузинську армію, тим самим заохочуючи керівництво Грузії до інтервенції й етнічних чисток у Південній Осетії, не має жодного морального права повчати інших і, тим більше, претендувати на свою роль в урегулюванні», – мовиться в коментарі департаменту інформації і преси МЗС Росії.

У п’ятницю Президент України направив до Грузії свого спеціального представника, заступника міністра закордонних справ України Костянтина Єлисеєва.

Прибувши того ж дня до Тбілісі, Костянтин Єлисеєв на зустрічі з міністром закордонних справ Грузії Екою Ткешелашвілі виклав бачення українською стороною шляхів врегулювання конфлікту в Південній Осетії в Грузії.

Спецпредставник Президента України наголосив, що це має відбуватися на основі чіткого дотримання суверенітету та поваги територіальної цілісності Грузії.

Він звернув увагу на важливість мобілізації міжнародних зусиль задля недопущення ескалації конфлікту, а також неприпустимість втручання третьої сторони.

«Будь-які акти агресії проти суверенної держави суперечать базовим принципам Статуту ООН і є неприйнятними», – заявив у Тбілісі український представник.

Єлисеєв наголосив на важливості стриманості у діях та заявах, а також недопущення провокацій.

За його словами, абсолютно неприйнятною є ситуація, коли цілями нападів та бомбових атак є інфраструктурні об’єкти Грузії, які забезпечують життєдіяльність мирного населення.

Спецпредставник Президента також підтвердив готовність України надати добрі послуги у будь-якій прийнятній для сторін формі.

Україна закликала Росію вивести війська

Також у п’ятницю МЗС України оприлюднив заяву про те, що в Україні з тривогою сприймають повідомлення про перехід конфлікту в Південній Осетії в Грузії в нову фазу з залученням військового потенціалу третьої сторони.

На думку українського зовнішньополітичного відомства, інформація, що надходить із місця подій, «на жаль, … свідчить, що Російська Федерація, яка довгий час відігравала роль посередника у врегулюванні, поступово стає безпосереднім учасником конфлікту».

Відтак Україна закликала Росію, постійного члена Ради Безпеки ООН, вивести війська з території Грузії, виявляти стриманість у своїх діях та здійснити необхідний вплив на сепаратистський режим Цхінвалі, щоб повернути його представників за стіл переговорів.

Запорукою успіху таких переговорів має стати негайне припинення бойових дій, беззастережне підтвердження російською стороною суверенітету і територіальної цілісності Грузії, відданість принципам добросусідства, незастосування сили та мирного вирішення спорів, наголосив Київ.

Україна була однією з держав, у яких Грузія останніми роками закуповувала деякі озброєння. Критики на адресу інших продавців зброї Грузії з Москви не пролунало.

(Прага – Київ)