Росія за мирні переговори з урегулювання в Грузії лише на умовах Кремля

Президент Франції Ніколя Саркозі у Кремлі

Прага – У Кремлі відбулися переговори між президентом Франції Ніколя Саркозі, який запропонував тут план Заходу щодо мирного врегулювання в Грузії, і президентом Росії Дмитром Медведєвим. Медведєв заявив про готовність Росії до мирних переговорів щодо Південної Осетії, але на російських умовах. Перед цим глава Кремля заявив, що російська армія «припиняє операцію з примусу Грузії до миру», хоча військове командування у Москві стверджує, що їхні війська залишаються в Грузії «на своїх позиціях».
Президент Франції Ніколя Саркозі, країна якого нині головує в Європейському Союзі, позитивно оцінив у Москві оголошене Дмитром Медведєвим припинення росіянами воєнної операції в Грузії.

Саркозі зазначив: «Повідомлення про припинення Росією воєнних дій стало новиною, яку ми всі очікували. Мене поінформували про це, і я радий, що ви підтвердили цю інформацію. Тепер необхідно припинити вогонь і в найкоротший термін розробити графік відведення військ на позиції, на яких вони були до початку конфлікту. Бажання Росії захистити її громадян усередині країни та за її межами природне. Але у той же час також природне прагнення світової спільноти – гарантувати територіальну цілісність і незалежність Грузії».

Президент Росії озвучив на переговорах із Ніколя Саркозі позицію Кремля про умови майбутніх можливих переговорів щодо Південної Осетії.

«Ми зараз можемо обговорити питання остаточного врегулювання проблеми при виконанні, як ми вже казали, двох умов: перше – це повернення всіх грузинських військ на вихідні позиції дислокації, часткова демілітаризація цих військових утворень, і друга умова – це підписання відповідного юридичного зобов’язання про незастосування сили», – заявив Дмитро Медведєв.

Важливо нагадати, що раніше сьогодні міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія не бажає ніяких переговорів з президентом Грузії Міхеїлом Саакашвілі. «Ми не робимо це умовою припинення нинішньої стадії воєнної операції, але для особистої інформації американського керівництва ми виходимо з того, що пан Саакашвілі більше не може бути нашим партнером і було б краще, якби він пішов», – сказав Лавров.

Російська авіація знову бомбардувала Ґорі

Російське військове командування повідомляє, що воно залишає свої війська в Грузії «на тих же місцях, де були, коли отримали наказ» про припинення воєнної операції», заявив представник російського Генерального штабу генерал-полковник Анатолій Ногавіцин. При цьому він додав: «Якщо ми отримали команду на припинення вогню, це не означає, що ми припинили всі дії, зокрема розвідувальні і таке інше. Це було б просто нерозумно. Ми стараємося контролювати ситуацію і, принципово важливо, чекаємо реакції грузинської сторони».

Грузинський прем’єр-міністр Ладо Ґурдженідзе заявив журналістам після заяви з Кремля, що Тбілісі потребує більше свідчень про припинення воєнної операції Росії і залишається «готовим до всього». Відомо, що сьогодні російська авіація знову обстрілювала Ґорі і жертвами стало щонайменше 6 осіб, серед яких одна дитина і два журналісти. Також було чути й вибухи на околицях Тбілісі.

Окрім того, абхазьке керівництво заявило, що воно почало операцію зі звільнення верхньої частини Кодорського міжгір’я від грузинських сил. У цьому регіоні перебуває і російська армія в кількості 9 тисяч вояків та 350 одиниць бронетехніки. Хоча Сухумі й далі запевняє, що російські війська не задіяні безпосередньо в Кодорському міжгір’ї.

Грузія виходить із СНД

Тим часом на 50-тисячному мітингу в Тбілісі у вівторок президент Грузії Михеїл Саакашвілі заявив, що Грузія виходить із СНД і оголошує Абхазію та південну Осетію окупованими територіями.

У цей час у Тбілісі очікується прибуття через Азербайджан президентів Польщі, Литви, України та Естонії, які бажають продемонструвати підтримку нинішньої грузинської влади. Тут також очікують прибуття з Москви президента Франції. Сьогодні ж НАТО обговорював ситуацію в Грузії за зачиненими дверима, скасувавши в останню мить саміт «НАТО – Росія», а завтра в Брюсселі очікується зустріч міністрів закордонних справ ЄС.

(Прага – Київ)