ЄС призупинив санкції проти Лукашенка та його оточення

Олександр Лукашенко та його син Ніколай на виборчій дільниці, Мінськ, 28 вересня 2008 р.

Мінськ – Сьогодні в Люксембурзі Рада Євросоюзу призупинила на півроку візові санкції проти президента Білорусі Олександра Лукашенка та ще 35 вищих білоруських чиновників, яки були запроваджені в 2006 році після недемократичних президентських виборів та брутальних розгонів акцій протесту опозиції. Євросоюз має надію, що це підштовхне процес демократизації в цій державі.
Візові санкції проти Лукашенка та його оточення, запроваджені ЄС за нечесні президентські вибори 2006 року, фактично були зняті після виборів парламенту 28 вересня цього року, які, згідно з висновками ОБСЄ, теж не були вільними та чесними.

В Євросоюзі не було повної єдності у цьому питанні. Наприклад, Польща та Литва більш рішучо виступали за зняття санкцій, а Нідерланди та Швеція були проти і посилалися при цьому на недемократичний характер останніх виборів у Білорусі.

Тому врешті було знайдено компромісне рішення – не скасовувати санкції взагалі, а лише призупинити їх на півроку, а через шість місяців перевірити, якого прогресу досягнуто в Білорусі у реформуванні виборчого законодавства, забезпечення свободи ЗМІ та прав людини.

Поступка за поступку

Такий підхід вважають реалістичною стратегією «крок за крок» чи «поступка за поступку». Отож крок ЄС – це поступка в відповідь на попередню поступку Мінська – визволення політв’язнів.

Єврокомісар із зовнішніх зв’язків Беніта Ферреро-Вальднер сказала про це так: «Коли ми вітали визволення політв’язнів, ми не відповіли на це відчутними позитивними заходами. Тому я думаю, що ми не маємо більше відкладати нашу відповідь, бо я боюся, що інакше ми втратимо важелі політичного впливу на Білорусь».

Для того, щоб мати вплив на Білорусь, Рада ЄС сьогодні вирішила також відновити контакти з офіційним Мінськом, яки були обмежені ще з 2004 року.

Відповісти буде чим і надалі

Євросоюз при цьому залишив чинними інші важелі впливу на Мінськ.

По-перше, візові санкції ЄС не зняті проти голови ЦВК Білорусі Лідії Ярмошиної, і це пов’язане з недемократичним характером минулих парламентських виборів, а також проти ще 4 осіб, яких підозрюють в організації зникнень опонентів президента Лукашенка 9 років тому.

А по-друге, залишаються чинними фінансові санкції ЄС проти білоруського президента та ще 40 осіб із його оточення – 2006 року ЄС наказав заморозити їхні рахунки та майно на території всіх держав Євросоюзу.

Крім цього, за порушення прав профспілок Білорусь було виведено з Генеральної системи преференцій у торгівлі з ЄС.

Таким чином, Євросоюзові ще буде чим відповісти на дальші позитивні кроки офіційного Мінська.

У Білорусі задоволені – переважно

У Білорусі вже є й перша реакція на це рішення ЄС.

Ті особи, хто був у списків із візовими санкціями, звичайно, вдоволені, вони кажуть, що і не вважали себе у чомусь винними.

А представники опозиції заявляють, що в ЄС із ними консультувалися і що вони на 90 відсотків згідні з такою політикою – поступка за поступку.

Єдине, в чому опозиція не згідна, – це в тому, що санкції призупинено і персонально стосовно президента Лукашенка.

(Мінськ – Прага – Київ)