Є талант – а гроші будуть!

Київ – Запоріжжя – Незважаючи на кризу, в Запоріжжі діє громадський проект, який пропагує місцеві музичні колективи за власний кошт. Як результат, у місті проходять 2-3 концерти молодих виконавців на тиждень. Частіше вони відбуваються хіба що у Києві.
Молодий гурт «Майжеколір» добре відомий шанувальникам рок-музики у різних куточках України. Його запрошують виступати у клубах Києва, Харкова та інших великих міст. А от у рідному Запоріжжі музикантів знали набагато гірше, допоки вони не взяли участь у конкурсі молодих виконавців «The Best Запоріжжя». «Майжеколір» став лідером інтернет-голосування, і в підсумку 27 лютого дає концерт у рідному місті.

Якщо гурт не просидів увесь рік у гаражі, то в нього є майбутнє

Проект «The Best Запоріжжя» є стимулом для молоді, яка прагне чогось досягти в музиці, каже Михайло Дьячков, керівник запорізького гурту «Майжеколір».

«Загалом у Запоріжжі зібрати на концерт цільову аудиторію дуже важко. Такі проекти допомагають надзвичайно! Завдяки «The Best Запоріжжя» музичне життя у місті фонтанує. Вже думаєш, на який концерт піти, маєш вибір», – зазначив Михайло Дьячков.
У рамках проекту вже другий рік поспіль проводиться інтернет-голосування, на якому шанувальники музики самі визначають кращих виконавців. Десять найліпших із них отримують змогу дати у Запоріжжі власний концерт і ні копійки не платити за його організацію.

«Для нас головне – не напрямок, а що зробила людина для власного розвитку, який її внесок у музичну культуру міста. Якщо виконавець не сидів цілий рік у гаражі, а записав альбом, переміг на фестивалі, то ми включаємо його до числа конкурсантів, а далі обирають глядачі. Паралельно ми розповідаємо про ці гурти у ЗМІ. Весь проект робиться за наші власні кошти. Це недешево, але оскільки ми займаємося музичною галуззю, нам це робити трохи легше», – сказала координатор проекту Катерина Лежньова.

УЗапоріжжі є куди піти ввечері

Запоріжжя – місто переважно російськомовне. Проте більшість молодих гуртів, віддаючи данину місцевим козацьким традиціям, творять і співають українською. Тож виходить, що проект «The Best Запоріжжя» робить благородну справу, популяризуючи українську музику та культуру. «Музичні» зміни на краще відчула в першу чергу запорізька молодь. Уже немає класичної провінційної проблеми «куди піти увечері» - одні лише молоді колективи дають 2-3 концерти щотижня, каже шанувальник рок-музики Віталій Юган.

«У Запоріжжі дійсно є команди, які варто слухати, варто просувати. Цей проект був першим подібним у регіоні, й буквально збурив місцеве рок-життя. У нас є рок–форум, і на ньому проект близько року був лідером рейтингу».

Не роком єдиним

Позитивний вплив подібних конкурсів на культурне життя відзначає музичний журналіст Дарія Синельникова.

«Добре, що в Запоріжжі з'явився такий конкурс. Бо він дозволяє об'єктивно, шляхом голосування обрати найкращі гурти. Але більшість концертів зараз, - це рок, блек метал, слем та інші подібні напрямки, а то й узагалі музика, цікава тим, кому за 40. Є цікаві гурти іншого спрямування, але в Запоріжжі на них традиційно не звертають уваги. І цю тенденцію треба змінювати», – сказала Дарія Синельникова.

На думку Дарії Синельникової, цю проблему можна розв'язати: адже в Запоріжжі щороку виникають нові музичні проекти.

(Київ – Запоріжжя – Прага)