Доступність посилання

ТОП новини

Пут-іна з пісні не викинеш


Грузинська поп-група «Стефане і 3G», Тбілісі, 19 лютого 2009 р.
Грузинська поп-група «Стефане і 3G», Тбілісі, 19 лютого 2009 р.

Прага – Ще одне «Євробачення» – ще один політичний скандал. Міжнародний конкурс, відомий простенькими мелодіями і текстами на кшталт «ля-ля-ля», останнім часом став ареною політичних баталій. Цього разу його спричинила грузинська група, яка планує виступати в Москві з піснею, в англомовному приспіві якої можна почути «ми не хочемо Путіна».

Хто б знав про нову грузинську групу «Стефане і 3G», якби в ролі її піар-менеджера не виступив сам Кремль. «Виконання на «Євробаченні» грузинськими учасниками пісні “We Don’t Wanna Put In” буде сприйнято як трансляція псевдополітичних амбіцій чи хуліганство», – заявив прес-секретар прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна Дмитро Песков, який одночасно є і членом організаційного комітету «Євробачення-2009».

На веселішу відповідь у Тбілісі, який спочатку було взагалі думав бойкотувати змагання, годі було сподіватись. Як говорить фронтмен групи, співак Стефане (у житті Степане Мґебрішвілі), текст пісні, звичайно, збігом обставин не був, але реакція Москви перевершила всі очікування.

«Якщо я скажу, що це випадковість, то ви мені не повірите і матимете рацію. Але ажіотаж вийшов набагато більший, ніж ми очікували. Нам шлють запрошення на гастролі з цілого світу, хоч ми ще і не знаємо, чи будемо виступати на «Євробаченні». Рішення має прийти 15 березня», – каже грузинський співак.

Слова з пісні не викинуть

Рішення про те, чи допустять грузинських виконавців до виступу на московській сцені, ухвалюють організатори конкурсу, які опинилися в делікатному становищі. Адже з одного боку, за умовами «Євробачення», тексти мають бути неполітичними, а з іншого, піди доведи, що пісня про гарячі танці на дискотеці насправді є пісенним протестом проти політики Путіна.

Яким би не було рішення організаторів, а змінювати слова пісні грузинські співаки не збираються, твердо налаштований фронтмен Стефане.

«На всіх юридичних підставах ми цього робити не будемо. Текст, який ми співаємо, є в інтернеті, і кожен може його прочитати і переконатись, що там немає ніяких прізвищ і жодного політичного гасла», – наголошує він.

А всі заяви про те, що Діана Ґурцкая, грузинська співачка, яка минулого року виступала за Грузію, але живе в Москві, нібито переконала його змінити текст, Стефане називає неправдою.

Гучніше від Вєрки Сердючки

Однак, як свідчить нещодавній досвід українського виконавця, юридична коректність не завжди є гарантією того, що проблем із розумінням твоїх текстів у Москві не виникне.

Два роки тому в російських медіях пройшла потужна кампанія проти надзвичайно популярної тоді в Росії Вєрки Сердючки за те, що український виконавець Андрій Данилко, який виступає під цим псевдонімом, заспівав нібито на «Євробаченні» “Russia, goodbye”.

Як говорить Ігор Клинков, менеджер Андрія Данилка, нічого подібного в тексті не було, але «люди що хочуть почути, те і почують – “Russia, goodbye” вони і почули».

«За правилами «Євробачення» подається текст і фонограма, і якщо є розбіжності, то учасника і країну знімають із «Євробачення». А в нас як було в тексті «лаша тумбай», так ми і заспівали», – нагадує він.

Відтоді, як говорять менеджер Вєрки Сердючки, на приватні вечірки і концерти в Росії українську поп-зірку ще запрошують, а от на телебаченні знімають уже рідше: «Керівники каналів стали обережніше ставитися».

Але грузинську групу цей досвід попередників не лякає – це, навпаки, привід пишатися.

«Знаєте, в чому різниця? Коли Вєрка Сердючка заспівала свою пісню, то ажіотаж був після виступу, а ми ще і заспівати не встигли, а вже ажіотаж. Наша пісня вийшла гучнішою», – каже співак Стефане, який має представити Грузію на цьогорічному «Євробаченні» в Москві.

(Прага – Київ)


Пісня “We Don’t Wanna Put In” групи «Стефане і 3G»
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG