Німеччина і Росія хочуть прискорити проект Nord Stream

Маршрут за яким має пройти газопровід Nord Stream

Німеччина – У Мюнхені відбувається чергове засідання так званого «Петербурзького діалогу» – російсько-німецького форуму, ініціатором якого 2001 року виступив тодішній канцлер Німеччини Ґерхард Шредер. Росія й Німеччина проводять конференцію щороку по черзі. Нині політики, представники громадянського суспільства, експерти зустрілися в Мюнхені. Паралельно в замку Шляйсхайм поблизу баварської столиці відбулися й німецько-російські урядові консультації на найвищому рівні.
Якщо торік переговори в рамках Петербурзького діалогу були затьмарені війною на Кавказі, то цього разу тінь на зустріч кинуло вбивство російської правозахисниці в Чечні Наталі Естемірової.

Виступаючи перед журналістами, канцлер Німеччини Анґела Меркель повідомила, що під час розмови з Медведєвим вона висловила своє приголомшення вісткою про загибель Наталі Естемірової. Керівник німецького уряду заявила, що з такими злочинами не можна миритися. Меркель закликала російську сторону провести ретельне розслідування й зловити злочинців.

Медведєв пообіцяв розслідувати вбивство Естемірової

У відповідь на це Дмитро Медведєва зазначив: «Для мене абсолютно зрозуміло, що це убивство пов’язано з її професійною діяльністю. А її професійна діяльність важлива для будь-якої нормальної держави. Естемірова робила дуже корисну річ: вона говорила правду. (…) В цьому цінність правозахисників, навіть якщо вони незручні й неприємні для влади». Президент Росії пообіцяв, що цей злочин «розслідують найретельнішим способом».

Головними ж темами російсько-німецьких консультацій на найвищому рівні стало розширення співпраці в боротьбі з міжнародною злочинністю, подолання економічної кризи, а також поглиблення економічних зв’язків, зокрема, в сфері енергетики. Загалом, цього разу переговори відбувалися у досить розслабленій обстановці. Як відомо, російський Сбербанк через канадсько-австрійську компанію «Magna» зацікавлений стати співвласником «Опеля», аби в такий спосіб сприяти трансферу німецьких технологій до Росії.

Німеччина й Росія розширюють співпрацю в енергетиці

Крім того, сьогодні Меркель та Медведєв, так би мовити благословили створення російсько-німецького енергетичного агентства. Сторони підписали в Мюнхені відповідну угоду. Це також головним чином трансфер німецьких технологій у російську енергетичну систему. Російська сторона сподівається, що таким чином вдасться підвищити ефективність використання електроенергії. Як бачимо, Росія зацікавлена в німецьких технологіях, а Німеччина – в російських енергоносіях, зокрема, в блакитному паливі. Отже, як зауважують оглядачі, сторони мають достатньо взаємовигідних точок дотику.

Цього разу російсько-німецькі переговори відбувалися також на тлі планів Європейського Союзу спорудити газопровід «Набукко», який має поєднати Європу з регіоном Каспійського моря в обхід Росії. І, очевидно, аби заспокоїти Москву, що цей проект у жодному разі не спрямований проти Росії, а покликаний виключно урізноманітнити джерела й шляхи постачання газу до ЄС, Меркель запевнила Медведєва, що зробить усе можливе для прискорення будівництва північноєвропейського газопроводу (Nord Stream).

Меркель наголошує на важливості Nord Stream

«Ми вважаємо, що цей проект стратегічно важливий і необхідний», – сказала Меркель про Nord Stream. Канцлер пообіцяла, що Німеччина сприятиме отриманню необхідних дозволів з боку країн, які мають вихід до Балтійського моря. За її словами, у Фінляндії в цьому питанні вже є суттєві зрушення, зі Швецією ще доведеться провести переговори.

Деякі країни частково з політичних, частково з екологічних причин виступають проти спорудження газопроводу по дну Балтійського моря, який має напряму поєднати Росію і Німеччину.

Медведєв не став відкрито критикувати конкурентний проект «Набукко», але не без іронії зауважив, що йому ще ніхто не зміг пояснити, звідки братимуть газ для цього трубопроводу.

(Німеччина – Прага – Київ)