У Дніпропетровську в річницю «газової» трагедії знову вибухнув газ

На місці вибуху

Дніпропетровськ – У Дніпропетровську, в день дворіччя «газової аварії» на Мандриківській, знову пролунав вибух газу. Цього разу в самому центрі міста. Загинув відомий бізнесмен В’ячеслав Брагінський, очільник великої будівельної компанії. Саме ця компанія споруджувала, але так і не довела до кінця житловий будинок, де мала оселитися частина мешканців, які потерпіли від аварії дворічної давнини.
Газова труба в самому центрі міста вибухнула о 9-й ранку, на розі житлового будинку. Вже тоді газівники заявили: у трубу врізалась вантажівка, що й спричинило аварію. Пообіді, коли стала відома особа загиблого (впливовий бізнесмен, якого пов’язували з групою «Приват»), версія про нещасний випадок відпала.

У прокуратурі повідомили: попереднє вивчення місця події вказує на те, що аварія не випадковість. Вибухнув таки газ, але не сам по собі: до труби газопостачання був прикріплений вибуховий пристрій.

Могло загинути набагато більше людей

Співробітники МНС кажуть: сьогодні у місті могла повторитись трагедія 2-річної давнини, коли через вибух у житловому будинку загинуло два десятки людей. На щастя, цього разу жертв вдалося уникнути.

В. о. начальника ГУ МНС в області Андрій Кульбач зазначив: «Газ, що виходив, міг потрапити до житлового будинку і вибухнув би цілий будинок. Ми проводили охолодження стін, щоб не допустити пожежі. Причина вибуху зараз остаточно з’ясовується».

Скандальна відомість

За фактом надзвичайної події порушили кримінальну справу. Правоохоронці не виключають: вибух у центрі міста міг бути заздалегідь і ретельно спланованим.

Загиблий – В’ячеслав Брагінський, генеральний директор міжнародної будівельної компанії, був успішним і, як кажуть, скандально відомим бізнесменом. Раніше він працював керівником облводоканалу, очолював приватні компанії, відтак міг мати й ворогів, і конкурентів.

Останній скандал, у якому фігурував підприємець, – із будівництвом житлового будинку, де мали отримати квартири потерпілі від вибуху газу на Мандриківці. Цей будинок зводила очолювана Брагінським фірма. Юридично житло в експлуатацію вона ввела, а фактично – кинула недобудованим. Кожна з квартир у комплексі коштувала в середньому 100 тисяч доларів. Родини, які опинились на вулиці через цю аферу, домоглися від правоохоронців порушення кримінальної справи.

Олексій, один із жертв квартирної афери, розповів: «Усі терміни, в які мали здати житло, вже збігли. Нові договори з нами не підписували. Наша ініціатива щодо зустрічі на рівні засновників компанії не була підтримана».

Чи міг бути зв’язок між цією та іншими аферами бізнесмена та його загибеллю, мало б сказати слідство.

Сьогодні ж у Дніпропетровську вшановували пам’ять жертв «газової» трагедії дворічної давнини. Тодішній вибух у житловому будинку забрав життя 23 осіб, 400 залишились без житла. За ту трагедію досі так ніхто й не відповів: звинувачених у недбалості високопосадовців-газівників нещодавно амністували.

(Дніпропетровськ – Київ – Прага)