Доля «Євро-2012» залежить від будівництва київського стадіону

Будівництво стадіону НСК «Олімпійський» до Євро-2012 у Києві (грудень, 2009 року)

Київ – Стадіон у Києві буде добудований вчасно, і нинішні затримки не вплинуть на проведення Євро-2012, кажуть українські урядовці та експерти. Так вони відреагували на заяву президента УЄФА Мішеля Платіні, зроблену в понеділок, про те, що без київського стадіону Україна не зможе проводити чемпіонату. Водночас більшість фахівців визнають ці побоювання цілком обґрунтованими.
Для проведення Чемпіонату Європи з футболу в 2012 році Україна має добудувати стадіони у Києві, Львові та Харкові. Сьогоднішнє відставання від графіку на київському будівельному майданчику загрожує проведенню чемпіонату, про це заявив 29 березня в Брюсселі президент УЄФА Мішель Платіні.

«Я стурбований, оскільки ми поклалися на країну, на її владу. І я особисто за 10 днів їду до України, щоб зустрітися з новим Президентом та урядом і отримати додаткові гарантії. Я стурбований, оскільки будівництво стадіону в Києві не зрушене з мертвої точки», – сказав очільник УЄФА.

Платіні наголосив, що без стадіону в Києві Євро-2012 не зможе відбутися. Проте він додав, що довіряє Україні, а отже в УЄФА немає плану «б», на випадок, якщо Україна не впорається з підготовкою до чемпіонату.

Попередження УЄФА – стимул для українських урядовців чи реальна загроза?


Загроза, озвучена очільником УЄФА є цілком реальною, говорить керівник управління інформаційної політики Федерації футболу України Сергій Васильєв.

«Ми підтверджуємо те, що сказав пан Платіні. УЄФА є власником чемпіонату. Отже, якщо приймаюча сторона чемпіонату, на думку УЄФА не справляється з ключовими питаннями, від яких залежить проведення чемпіонату в тій чи іншій країні, то ця організація може ухвалювати будь-яке рішення, яке вважає за потрібне», – зауважив Васильєв.

Проблеми з будівництвом українських стадіонів визнав і міністр сім’ї, молоді та спорту Равіль Сафіуллін в інтерв’ю Радіо Свобода. Проте він переконаний, що чемпіонат Європи з футболу не опиниться через них під загрозою.

«Дійсно, викликає побоювання ситуація, яка склалася в Україні, не лише із НСК Олімпійський, але й Львівського (стадіону) теж. Уряд вживає всіх заходів для того, щоб слова Платіні не стали реальністю. Ми чекаємо його приїзду, й покажемо, які зрушення відбулися», – сказав міністр.

Сьогодні відбулася нарада з підготовки до Євро-2012 у Львові, за її підсумками директор турніру в Україні Маркіян Лубківський заявив, що ситуація є критичною, оскільки будівництво львівського стадіону не велося більшу частину минулого року.

Постійні нагадування про те, що чемпіонат в Україні може не відбутися, є радше стимулом для української влади, а не реальною загрозою, пояснює експерт із підготовки України до Євро-2012 Андрій Капустін.

«Платіні просто дав черговий сигнал українським урядовцям, щоб вони ворушилися. Єдине, що може бути, це те, що право на участь в чемпіонаті втратять по одному місту Польщі та України, це Львів та Вроцлав. Але на перебіг змагань це не вплине», – вважає Андрій Капустін.

Загалом експерти визнають, що за умови активізації будівництва Україна ще має час, щоб закінчити київський та львівський стадіони до чемпіонату.