Новий туристичний сезон у Європі: свої двері відкрили замки, палаци, галереї

Тріумфальна арка імператора Костянтина у Римі

Прага – За традицією, туристичний сезон у Європі розпочинається в середині квітня. Після холодної й сніжної зими приємно знову відвідати паркові ансамблі, подивитись нові експозиції, заглянути до палаців і замків. Також відкрилась низка нових цікавих виставок, якими намагаються притягнути глядачів європейські музеї та галереї. До вашої уваги – огляд культурних подій.
Італія: Рим

Розпочнемо з нині вже зігрітої сонцем Італії, з Рима, який запрошує на зустріч із Караваджо. Унікальну можливість ближче познайомитись з творчістю геніального майстра дає Палац Квірінале.

Мерізі да Мікельанджело – це справжнє ім’я митця, а Караваджо – то від назви містечка Караваджо на півночі Італії, де митець народився. Але саме в Римі він став художником.

Розповідають, що одного разу Караваджо привів до свого ательє циганку і намалював із неї відому «Гадалку». Тоді Майстер проголосив, що натура – його єдина вчителька, і тільки на неї й рівнявся.

В експозиції римської виставки творів Караваджо – його знамениті полотна на релігійні сюжети і відомий «Бахус» – зображення напівоголеного усміхненого юнака з келихом вина і вінком зі стиглого винограду на голові.

Чехія: Літомишль


Вигляд на Празькій Град через річку Влтава
А в Чехії відкрились двері музеїв, розташованих у пам’ятках архітектури – в палацах, фортецях, замкових комплексах. І цієї весни відкриття відбулось урочисто, але всюди – по-різному: з фольклорними фестивалями, змаганнями середньовічних лицарів чи парадами народних оркестрів.

За статистикою, саме музейні експозиції в замкових інтер’єрах притягають найбільше туристів. А те, що Чехія – одна з найбагатших країн у Європі на замки і палаци, переконувати нікого не треба.

Наприклад, бароковий замок у містечку Ратіборжіце, що на північному сході Чехії, крім головної експозиції, відкрив для огляду давню відреставровану оранжерею.

Новими парковими терасами може похвалитись і Празький Град – нині резиденція чеських президентів. Майстрам садово-паркової культури вдалося поновити довгі роки занедбані паркові тераси, які кільцями спускаються з замкової гори до центру міста.

Як сказав Радіо Свобода речник Асоціації чеських туристичних агентств Томіо Окамура, Прага – головний туристичний магніт Чехії. Столицю щороку відвідує понад 6 мільйонів іноземних туристів. Але варто відкривати й інші місця, наприклад, східночеське місто Літомишль.

«Найцікавіші міста – це насамперед Чеський Крумлов і Карлові Вари. Але моя така таємна порада для туристів – місто Літомишль, яке має замок, занесений до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Це також місце народження всесвітньо відомого композитора Бедржіха Сметани. Його дім можна відвідати. Літомишль має дуже гарну площу. Це моя порада – затриматись принаймні на одну ніч у Літомишлі», – каже Томіо Окамура.

Польща: Краків

Музей Сукенніце в Кракові
Ближче до України, в польському Кракові, в «Яблонка-галереї» підготували виставку групи прославлених митців 20 століття – Пікассо, Алекса Катца, Еріка Фічла, Девіда Сейлла та інших, які представляють найвідоміші течії авангарду – так зване візуальне мистецтво, трансавангард і неоекспресіонізм.

Серед творів на виставці й роботи Енді Ворхола, лідера американського поп-арту, – уродженця села Мікова на східній Словаччині, де й досі живе багато українських родин.

Варгола – з таким прізвищем виїхала родина майбутнього митця до Америки, там із Андрія стався Енді. Та, згадуючи дитинство, Енді Ворхол з особливим теплом завжди розповідав про маму й її пісні, які вона співала, як він говорив, – «по-карпатськи», тобто українською мовою.