Скасування політреформи «розкріпачило» депутатів

Київ – У Верховній Раді більшість та меншість посперечалися щодо того, коли мають відбутися вибори. Більшість має намір ухвалити зміни, згідно яких вибори до парламенту мають відбутися у 2012-му, а вибори Президента – в 2015 році. Натомість опозиція вимагає проведення виборів Президента та парламенту вже наступного року. Діаметрально різні оцінки рішення Конституційного Суду призвели в підсумку до блокади парламентської президії у вівторок.
Робота Верховної Ради почалася у вівторок з інформації про депутатські переходи. Щоправда, замість очікуваного створення нових депутатських об’єднань, п’ятеро колишніх б'ютівців увійшли до фракції Партії регіонів, а один нашоукраїнець – до фракції Блоку Литвина.

Михайло Чечетов
Коментуючи парламентські переходи, перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов провів аналогію між депутатами та звільненими кріпаками.

«Коли Конституційний Суд скасував політреформу, фактично, було скасовано імперативний мандат, – зауважив речник Партії регіонів. – Тепер депутати не служать своїм вождям. Вони тепер служать народу України й державі. Рішення Конституційного Суду зробило народних депутатів вільними!»

Опозиція хоче «перезавантажити» владу

Між тим, фракції БЮТ та НУНС наполягають на розгляді Верховною Радою чотирьох принципових для неї питань:

1) Відставка Конституційного Суду.
2) Скликати парламентську конституційну комісію і не допустити ухвалення змін до Конституції в обхід Верховної Ради.
3) Провести 27 березня 2011 року вибори Президента і Верховної Ради.
4) Ухвалити зміни до закону про місцеві вибори, які б унеможливили адміністративний тиск.

Борис Тарасюк
«Серед нас є прибічники як парламентської, так і президентської форми правління, – виголосив із парламентської трибуни від імені опозиції заступник голови фракції НУНС Борис Тарасюк. – Але ми єдині в тому, що рішення Конституційного Суду було винесене з грубим порушенням Конституції та законів під очевидним тиском Президента».

Натомість більшість запропонувала створити депутатську комісію для приведення законодавства у відповідність до чинної редакції Конституції 1996 року, згідно з рішенням Конституційного Суду, який скасував політреформу 2004 року. Що ж до виборів, то спікер Володимир Литвин запропонував розробити законопроект про вибори Верховної Ради та Президента і направити його в Конституційний Суд. За словами спікера, вибори до Верховної Ради повинні відбуватися у жовтні 2012 року, а президентські – у березні 2015-го.

Володимир Литвин
«Для деяких розумних, які повносили різного роду постанови, я нагадую: треба читати Конституцію, в якій чітко записано, що віднині проголошення дати виборів – це прерогатива Центральної виборчої комісії, а не депутата чи Верховної Ради», – заявив Володимир Литвин.

Досягти компромісу сторонам не вдалося. У підсумку, перед вечірнім засіданням парламентську президію заблокували опозиціонери.