Європа відчуває в Януковичі відтінок зловживання владою – британський експерт

Експерт із «Центру зеа європейські рформи» Томаш Валашек

Брюссель – Для Європи не має значення, яка в Україні конституційна система. Головне, щоб ті, хто перебуває на вершині цієї системи, поважали демократичні свободи та дотримувалися чесних правил, коментує конституційні зміни в Україні європейський експерт. Але у діях Президента Віктора Януковича відчувається бажання використати владу для перетворення держави на однопартійну. Це дуже непокоїть Європейський Союз, бо йдеться потенційно про згортання демократії. Такі думки в інтерв’ю Радіо Свобода висловив впливовий лондонський експерт із «Центру за європейські реформи» Томаш Валашек.
– Більшість людей Західної Європи, які слідкують за тим, що відбувається в Україні, дуже занепокоєні. Але не тому, що її конституційна система, яка існувала донині, була дуже дієвою. Цій Конституції не надто приділяли перевагу, особливо з огляду на розбіжності, які ми раніше бачили між Президентом Ющенком та Прем’єр-міністром Тимошенко. Так працювати далі влада, безумовно, не могла, тож, очевидно, що потрібно було щось докорінно змінювати.

– Пане Валашек, а що власне непокоїть Європу у діях нинішньої влади?


– Наразі нас непокоїть те, як діє Янукович. Наприклад, яким чином він протягнув через парламент бюджет 2010 року, чи як він без обговорень підписав «харківські угоди» (щодо російського флоту). Насторожують також факти переслідувань Януковичем половини колишнього кабінету та соратників Юлії Тимошенко, яких намагаються звинуватити в корупції. Тим часом, як відомо, в оточенні Януковича теж є корупціонери, але вони переобувають під захистом. Нарешті, його зміни до закону, що унеможливлюють діяльність Юлії Тимошенко під логотипом «БЮТ». Коли глянути на все це разом, то в Європі констатують, що Україна за президентства Януковича перетворилася на державу з однопартійною системою. З огляду на це, теперішнє рішення повернути Конституцію у колишньому вигляді нас дуже непокоїть, адже Янукович нині під приводом антикорупційних дій чи покращення управління державою встановлюватиме верховенство однієї партії.

– Влада, сконцентрована у руках нинішнього Президента, також може суттєво змінити темп та напрямки переговорного процесу щодо наближення України до Євросоюзу. Чи не так?


– Все залежатиме від того, як Янукович скористається своєю владою. Для Європейського Союзу не існує єдиної моделі запровадження Конституції. Але мова навіть не про те, якою є загальна структура законів. Головне, як влада, тобто ті, хто перебуває на вершині цієї системи, поважає такі речі, як розмежування правової, виконавчої та законодавчої влад, і чи вона поважає закон і демократичні свободи. Зокрема, свободу висловлювань, свободу преси та свободу науки. Янукович донині виявив зневагу до всіх цих ділянок. Ми це бачимо і в переслідуваннях незалежних журналістів, у бентеженні університетів, і у вибіркових переслідуваннях представників опозиції «під маскою» боротьби з корупцією. Тут всюди відчувається відтінок використання влади. Тож справа не в тому, як запроваджується Конституція чи яким чином формується уряд. Все залежить від дотримання чесних правил гри сьогоднішньою елітою та урядом. Янукович такого враження не справляє.