В ЄС підтвердили, що Україна має право на квотування – Азаров

Європейська комісія підтвердила, що Україна має право на запровадження квот на експорт зерна. Про це сьогодні на засіданні Кабінету Міністрів заявив прем’єр Микола Азаров.

«Квотування експорту стратегічної для країни продукції в таких умовах – це абсолютно цивілізована практика, яку повністю розуміють і підтримують зарубіжні партнери України. Єврокомісія звернулася до уряду з листом, в якому підтвердила наше право вводити квоти, і лише просить швидко організувати прозорий процес надання квот. Саме так ми і робимо», – сказав Азаров.

Прем’єр-міністр заявив, що зараз уряд вирішує питання про експортування того зерна, яке вже завантажене на судна для вивезення. Він наголосив, що у поточному році з України вже експортовано понад 5 мільйонів тонн зерна.

«Тобто зернотрейдери мали можливість реалізувати свої інтереси у тому ступені, в якому дозволяє урожай поточного року, а селяни змогли одержати кошти, необхідні для проведення осінньо-польових робіт», – сказав Азаров.

4 жовтня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про встановлення обсягів квот на окремі види сільськогосподарської продукції, експорт якої підлягає ліцензуванню, до 31 грудня 2010 року.