Як ударять кримські курорти на Новий рік по кишені туристів?

Сімферополь – Новорічно-Різдвяний відпочинок у Криму буде дорожчим, аніж під час високого літнього сезону. Про це з посиланням на місцевих експертів пише українська преса. Вона ж прогнозує зниження попиту на святкування Нового року і Різдва на Південному узбережжі Криму. Разом з тим представники кримського міністерства курортів і туризму запевняють у зворотньому – ціни на зимовий відпочинок у Криму впали, а попит – незмінно високий.
У найкращі докризові часи на Різдвяні і Новорічні свята на півострів приїжджало до 100 тисяч туристів переважно середнього і високого достатку, розповів Радіо Свобода кримський експерт, керівник консалтингової фірми «Курорти Криму» Олександр Бурдонов. За його оцінками, цього року слід очікувати близько 30 тисяч гостей, а 50 тисяч – уже було б успіхом. Однією з причин того, що туристичний потік скоротився він називає високі ціни на турпослуги.

Як пише київська газета «Дєловая століца», зростання туристичного потоку влітку надихнув готельєрів і господарів апартаментів на підвищення цін із одночасним вкладанням коштів у рекламу у великих містах України. Втім, поки що маркетингові хитрощі не спрацювали і станом на початок грудня заброньованими виявилися не більше ніж 20 відсотків місць.

Експерт Олександр Бурдонов
Олександр Бурдонов каже, що це дуже мало. І хоча він визнає, що ціни в Криму на туристичні послуги зависокі, а співвідношення «ціна-якість» невідповідна, усе ж вважає ситуацію об’єктивною. За його словами, більшість кримських оздоровниць працює сезонно і їхній «запуск» на тиждень-два посеред зими є досить затратним. І для виправдання цього власники виставляють відповідну ціну. А щоб турист сприйняв цю ціну, Олександр Бурдонов радить включати в пакет такі речі, як «хороший настрій», «приємні несподіванки», або хоча б «посмішки персоналу».

Подешевшало – 5 тисяч на двох за кілька днів

Новий міністр курортів Криму Олександр Лієв в інтерв’ю Радіо Свобода категорично спростував повідомлення про зростання цін на новорічний відпочинок у Криму. «Я не підтверджую факт того, що ціни вищі, бо у порівнянні з минулим роком ціни або збереглися на попередньому рівні, або ж у деяких готелях і пансіонатах навіть нижчі, ніж торік».

Водночас, кримський міністр сказав, що уряд автономії немає права і наміру адміністративно тиснути на вартість туристичних послуг, але намагатиметься через регулювання цін на соціально значимі продукти, організацію ярмарків сільськогосподарської продукції і стимулювання конкуренції економічними методами впливати на формування цінової політики в туристично-оздоровчій сфері регіону.

Водночас, експерт Олександр Бурдонов теж переконаний, що нова кримська влада може впливати на ціни в курортно-рекреаційній сфері автономії. «Влада вплинути може, якщо захоче. Якщо захочуть – зможуть. Це питання політичної волі, питання взаємодії з туристичним ринком, із професіоналами бізнесу, з громадськими організаціями. Коли можна сісти, обговорити і знайти прийнятні рішення», – так зауважив керівник консалтингової фірми «Курорти Криму» Олександр Бурдонов.

А за даними інформагенції «Новий рєгіон», кілька днів на Південному узбережжі Криму під час Новорічно-Різдвяних свят обійдуться гостям півострова не дешевше ніж 5 тисяч гривень на двох.