Доступність посилання

ТОП новини

Крим курортний: потік туристів збільшується, ціни зростають


На старті нинішнього курортного сезону Крим став привабливішим для туристів. За даними Міністерства курортів і туризму АРК, станом на початок червня кількість туристів на півострові у порівнянні з минулим роком зросла на 8%. Хоча загалом торік через кризу Крим відвідали 4, 800 мільйони туристів – на 13% менше, ніж позаторік. Окрім того, повідомляють чиновники, за рік на кримських курортах зросли ціни на 15-20%. Ба більше, місцева влада зробила платними не лише пляжі, але й ліси. Ціни зростають, а чи поліпшуються умови відпочинку?

Приріст кількості гостей у Криму цього року зріс за рахунок російських туристів. Урядовці Автономії пояснюють це покращенням інформаційної політики щодо України всередині Росії після приходу до влади нового українського Президента.

Крім того, як вказують експерти, напливу росіян посприяло падіння курсу української гривні щодо російського рубля, а також те, що масштабне олімпійське будівництво в Сочі відлякало частину російських туристів від цього найбільшого в Росії курорту, повідомляє місцевий кореспондент Радіо Свобода.

Наплив російських курортників, скорочення - українських


На тлі збільшення інтересу росіян до Криму, на півострів менше їде українських курортників, заявив Голова Верховної Ради Автономії Володимир Константинов. Місцеві експерти прогнозують, що ця тенденція найближчим часом пошириться і на гостей із країн колишнього СРСР.

За даними місцевої преси, у передчутті напливу грошовитих росіян, значна частина учасників кримського курортно-туристичного ринку підняли ціни на липень-серпень на 15-20%, у порівнянні з таким же періодом минулого року.

Одна із сімферопольських газет днями написала, що від Криму туристів відлякують не лише низький рівень сервісу, але й збільшення кількості сміття в рекреаційних зонах. І це при тому, що тепер на півострові майже не знайти безкоштовних пляжів, гроші тепер беруть і за відвідини кримських лісів.

За прогулянку заповідними лісами Південного узбережжя доведеться викласти близько 20-30 гривень з людини. Потрапити на пляж коштує від 5 до 50 гривень. Проживання у пансіонаті - від 250 гривень на добу.

Під час відпочинку туристи можуть зупинитися у більш, ніж 700 оздоровниць, санаторіїв, пансіонатів та інших курортних закладів, поінформував радник голови Верховної Ради Криму з питань курортів і туризму Євген Михайлов.

Із сервісом можуть бути проблеми


Киянин Дмитро відпочиває на Чорному морі щороку і робить це тільки в Криму. Жодної Болгарії чи Туреччини! При цьому він визнає, що із сервісом можуть бути проблеми - якщо добряче не підготуватися до поїздки.

«Я з подивом слідкую за тим, як часто туди приїздять люди, які не уявляють, що таке відпочинок в Криму. Їх там ошукують, використовують, обманюють. Люди, які не знають куди вони їдуть і не уявляють, як будуть відпочивати - в Криму, скоріш за все, програють», - зауважив чоловік.

Киянка Каріна не вважає себе прихильницею кримського відпочинку. На півострові була всього один раз, а цієї весни вирішила провести вік-енд з друзями у приватному готелі у Гурзуфі. Дівчину вразили високі ціни і їхня невідповідність обслуговуванню і якості їжі.

«Особливістю цього готелю було те, що він досить маленький (10-15 номерів). Якість їжі була звісно не на високому рівні. Однак номером я цілком задоволена. Він коштував 900 гривень за ніч - загалом це дуже дорого, проте порівняно з іншими цінами в Криму – більш-менш нормально», - розповіла Каріна.

Слабко розвинена інфраструктура та погана екологія


Крим володіє колосальним потенціалом, щоб стати унікальним курортом – кипариси й хвойні ліси, гірське повітря і тепле море. Але при цьому - слабко розвинена інфраструктура в купі з поганою екологією, зазначає журналістка туристичного видання «Welcome to Ukraine» Інна Данилюк.

«Дуже дорогі готелі, насправді, стоять порожні, іноді й пів літа. Але разом з тим вони не змінюють свою політику. А європейці навіть бояться країн, які не входять в Єврозону. Ніхто нормально не знає англійської мови. Люди не йдуть на контакт», - пояснила Інна Данилюк.

Екологічна ситуація в Криму погіршується, зауважує колишній міністр охорони довкілля України Сергій Курикін. Знищують зелені насадження, здійснюють незаконну забудову, до моря потрапляють відходи. За його словами, уже багато років не робилися серйозні системні інвестиції в очисні споруди Криму.

«Туристичні об’єкти, які будуються зараз, не залежно від того, чи законним чином відчужені для них землі, підключаються до існуючих систем водопостачання й каналізації, які не витримують вже навіть існуючих навантажень. Відповідно, є дуже великий ризик різноманітних аварій, які можуть супроводжуватися забрудненням навколишнього середовища. Насамперед - викидами в море», - зауважив Сергій Курикін.

Через економічну кризу, що спричинила зниження цін на відпочинок у Греції, Іспанії та інших країнах, більше українських туристів можуть дозволити собі поїхати за кордон. Зокрема, у Греції цього сезону відпочинок подешевшав на 10–30%, порівняно з минулим роком, зазначають туроператори. А в Криму навпаки, ціни підскочили цього року на 15-20%.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG