Доступність посилання

ТОП новини

Харків вчиться приваблювати туристів


Виставка-презентація міст під час Міжнародної конференції з розвитку туризму, Харків, 20 квітня 2010 року
Виставка-презентація міст під час Міжнародної конференції з розвитку туризму, Харків, 20 квітня 2010 року

Харків – У Харкові взялися за розвиток туристичної галузі. Місцеві чиновники нарікають на незаслужену нелюбов тих, хто подорожує, до міста і планують за два роки заповнити цю прогалину. Набиратися досвіду вирішили в закордонних колег. За для цього на Міжнародний туристичний форум запросили представників муніципалітетів 13 країн світу. Впродовж кількох днів фахівці з європейських та азійських міст, де процвітає в’їзний туризм, розповідали, як привабити туристів.

За оцінками Світового банку, туристична галузь за прибутковістю посідає друге місце після нафтопереробної. У 2009 році Сполучені Штати заробили на туристах 86 мільярдів доларів, Іспанія – 51 мільярд, Франція – 38 мільярдів доларів, а Україна лише 750 мільйонів.

За даними Державного комітету статистики України, впродовж останнього року кількість іноземних туристів, що відвідали українські терени, зменшилася на 18 відсотків. Натомість зростає рівень виїзного туризму, зауважує проректор із міжнародних зв’язків Харківського національного економічного університету Володимир Єрмаченко. Таке бажання українців подивитись світ він пояснює головно тривалою забороною на виїзд за часів Радянського Союзу.

«По-перше, тривалий, майже 70-річний період «залізної завіси». З Радянського Союзу важко було виїхати в закордонну подорож. І це позначилося на феномені «відкладеного попиту», який проявився через покоління. По друге, відсутність умов світового рівня для відпочинку та рекреації в Україні і особливо в Харківській області як альтернативи виїзду на відпочинок за кордон», – каже Володимир Єрмаченко.

Харківщину відвідує в 13,5 разів менше туристів, аніж Київщину

Втрачені традиції внутрішнього та в’їздного туризму призвели до незаслуженого ігнорування Харківщини туристами, скаржиться заступник директора Департаменту міжнародного співробітництва харківської міськради Олексій Понікаровський. За офіційною статистикою, минулого року область відвідало лише 135 тисяч туристів. Це в 13,5 разів менше, аніж зазвичай приймає Київщина.

Утім, Харкову є чим розважити туристів, запевняють чиновники. Окрім оглядових екскурсій містом, пропонують для відвідування сучасні тенісні корти, гольф-клуб, аквапарк та дельфінарій.

От тільки чіткого уявлення про те, як має виглядати туристична інфраструктура міста і як «зробити добре туристові», місцевим чиновникам ще бракує. Щоб набратися досвіду, до Харкова на міжнародну конференцію запросили фахівців туристичної галузі з 13 країн світу.

Французи радять відмовитись від «кумівства»

Вдруге до Харкова завітав експерт із питань туризму та комунікацій французького міста Сен-Мало Жан-Клод Вейз. Він порадив харківським урядовцям чи не найбільшу увагу звернути на роботу з населенням, яке має допомагати туристам, і на створення інформаційного туристичного центру. Туристам тут мають надавати вичерпну та, головне, неупереджену інформацію про події, маршрути та готелі.

«Я був директором офісу з туризму впродовж 17 років. І, звичайно, мова не йшла, щоб працівники офісу направляли клієнтів, наприклад, до готелю, власником якого був їхній брат чи кузен. Якщо вони так робили, це було серйозною причиною для звільнення. Офіс із туризму має користуватися довірою. Для цього всім клієнтам треба надавати рівні можливості і однакову інформацію», – зауважив французький експерт.

Послуги туристичного офісу у Франції безкоштовні, натомість у Великій Британії платні. Яким він буде у Харкові, поки не відомо. Про необхідність створення інформаційного туристичного центру місцева влада заявила ще у 2006 році, і тільки нещодавно проект отримав фінансування, розповів Олексій Понікаровський. Наразі для центру набирають співробітників і працюють над створенням сайту.

Готелі за півціни як засіб привабити туристів

Секретами успіху і заохочення туристів залюбки поділилися і поляки. Наприклад, у Познані раз на рік діє акція «Відвідай Познань за півціни», під час якої місто буквально окуповують туристи, розповіла молодший фахівець відділу туризму муніципалітету Познані Анна Балвінська.

«Готелі, ресторани та музеї міста надають знижку у 50 відсотків. Така акція діє лише один вікенд на рік, із 4 по 6 червня. І оскільки в цей час великий ажіотаж, номер у готелі чи столик у ресторані треба замовляти заздалегідь, десь за два тижні», – каже пані Балвінська.

Досвід іноземних колег планують втілити у життя і в Харкові. Але спочатку місцева влада має визначитися, що саме показувати туристам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG