Доступність посилання

ТОП новини

Усі на пляж! Починається купальний сезон


У Києві розпочинається пляжний сезон. 12 міських пляжів готуються прийняти відпочивальників. Однак санітарний паспорт санепідемстанція видала поки лише одному київському пляжу – Дитячому, який знаходиться в Гідропарку.

Стан рекреаційних зон Києва викликає побоювання у громадських екологічних організації. За їхньою інформацією, жодний київських пляж не облаштований належним чином.

Купатися чи не купатися?

Столичне комунальне підприємство «Плесо» спочатку планувало облаштувати 11 міських пляжів, потім же з’ясувалося, що сил та грошей вистачає ще на один додатковий - дванадцятий пляж, говорить начальник відділу зв'язків із громадськістю цього підприємства Михайло Чобану. «Була проведена робота з підготовки пляжів до пляжного сезону. Провели дезінфекцію, заходи проти кліщів, відловили бродячих собак, встановили фонтанчики з питною водою, на деяких пляжах є навіть тренажери, облаштовані дитячі майданчики. Минулого року у нас не було медпунктів, зараз маємо. Крім того, взяли на роботу боніфікатора – це людина, яка безпосередньо працює з СЕС, слідкує за норами гризунів, личинками малярійних комарів. Просіюємо пісок, у нас є відповідні машини, для того, щоб вибирати биті пляшки, недокурки», - розповів Чобану.

Киянка Олена живе в одній з багатоповерхівок на масиві Райдужний, поблизу пляжної зони. Біля її будинку - два пляжі, і протягом останніх тижнів вона спостерігає, як їх поступово приводять до ладу. «На пляж озера Райдужне понасипали цілі гори піску, бо він же сходить в озеро за сезон. З мого вікна видно й інший пляж – навпроти Райдужного, а також дитячий майданчик у цій пляжній зоні. Майданчик привели до порядку, там добре, гарно, багато дітей там грається, ліхтарі горять, тож гратися можна і у вечірній час. Поруч з майданчиком є в нас і пляжик невеличкий».

Відповідно до українських законів пляжем вважається лише облаштована територія, де перевірені дно та якість води, де є рятувальна служба, а також туалети, роздягалки, питний водогін та інші зручності, говорить директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. Якщо ж всього цього немає – за законом це лише зона відпочинку, тож купатися там – небезпечно. А відтак у Києві немає жодного пляжу, який би відповідав українському законодавству, переконаний Володимир Борейко. «Поки в Києві є тільки зони відпочинку, причому дуже забруднені, - без туалетів та без рятувальних станцій. Ситуація саме така, тому що не працює підприємство Плесо, яке опікується водоймами Києва, і не працює міська влада... Хоч у Києві ще більш-менш чиста вода. А південніше – у Дніпропетровську, Запоріжжі – там деякі шкідливі інгредієнти в воді в 2-3 рази перебільшують допустимі концентрації».

Один пляж на весь Дніпропетровськ

Враховуючи таку ситуацію з чистотою води та узбережжя, до початку пляжного сезону у Дніпропетровську офіційно відкрився лише один пляж – на Монастирському озері посеред Дніпра. Практично на всіх інших пляжах комунальники міста встановили попереджувальні таблички «Купатися заборонено», розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода. На острові купатися дозволено з декількох причин. Там, зокрема, є спеціальний пост, чергують рятувальники і лікар. Також встановлені нові тенти, лежаки, роздягальні. Дно річки біля острова чистять, щоб воно було безпечним. Усе, що люди не донесли до урн, зараз доводиться витягувати з глибини водолазам, розказує керівник водолазно-рятувальної служби Валерій Грузін. «Дно більш-менш у задовільному стані, є дрібне сміття, зараз ми його витягуємо. Робимо все, щоб зробити дно безпечним».

Решта пляжів Дніпропетровська не пристосовані для відпочинку. Не вивчене дно річки, берег. Однак, як і раніше, на стихійних пляжах уже людно. Порушуючи заборону, люди навіть не розуміють, що ризикують життям. Пірнати за необачними відпочивальниками нікому: рятувальних станцій на диких пляжах немає. Минулого літа в місті сталося 33 надзвичайні події на воді, загинуло 25 людей. Більшість нещасних випадків трапилося через купання у непризначених місцях.

Оскільки, напередодні купального сезону виявилося, що в місті–мільйоннику майже нема безпечних і облаштованих місць для відпочинку, то депутати міськради обіцяють ухвалити рішення про створення додаткових пляжних зон. Для облаштування мають виділити кошти з бюджету, говорить голова Жовтневої райради Вікторія Лукашова. Однак, якими будуть суми, поки ніхто не каже. «Все зобов’язані робити місцеві органи влади, але настільки, наскільки дозволяє фінансування. Маючи таку велику площу, ми повинні мати величезні суми, щоб по-справжньому цим займатись».

Інфекції на пляжах

Відпочинок у необлаштованих місцях може загрожувати інфекційними хворобами. Лише 36% українських пляжів відповідають вимогам державної санітарно-епідеміологічної служби, зазначає перший заступник головного санітарного лікаря України Людмила Мухарська. «Але жоден пляж не буде відкритий без погодження з Державною санітарною епідеміологічною службою. Звичайно, є дуже великий ризик інфікуватися різними інфекційними захворюваннями - це, вперше чергу, кишкові захворювання, лептоспіроз, інші небезпечні інфекційні захворювання - на пляжах, де не проведені всі необхідні процедури, всі необхідні дослідження», - говорить вона.

Наприклад, минулого літа на Дніпропетровщині зафіксували сім випадків захворювання на лептоспіроз. Троє з інфікованих заразилися на пляжах. У Києві також було декілька випадків зараження цією хворобою. Розносять цю хворобу гризуни. У санстанції кажуть: зобов’язані слідкувати за санітарним станом тільки офіційно відкритих пляжів, тому там постійно моніторять стан води і піску. Стихійні ж пляжі ніхто не перевіряє.

Отже, особливу небезпеку на думку як екологів, так і санітарних лікарів, становлять саме дикі пляжі. Там є великий ризик не лише підхопити інфекцію, але й потонути. Адже, за статистикою, саме на пляжах, де немає рятувальних служб, найчастіше гинуть люди.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG