Доступність посилання

ТОП новини

Спад у туристичній сфері Криму подолати не вдається


Сімферополь – Минула вже середина курортного літа, але спад у курортно-туристичній сфері Криму подолати не вдається. Втім, як зазначають експерти, вчасне повідомлення про наміри знизити ціни на турпослуги дозволило дещо скоротити відставання від минулорічних цифр кількості гостей півострова.

Хоча кількість доступних пляжів у Криму поменшало, усе ж вони є і місця на них – теж. За офіційними даними, на середину липня спад у курортній сфері автономії сягнув 14%, але це менше, аніж на початку сезону. З іншого боку, урядовці очікували, що з початком «високого сезону», який традиційно припадає на другу половину липня, вдасться надолужити більш як 20% спад у травні-червні. Втім, ці сподівання не виправдалися. Зараз відставання у порівнянні з минулим роком перевищило 300 тисяч курортників.

І все ж певне збільшення кількості курортників відбулося – як вважають експерти, через те, що частина туроператорів оголосила незначне зниження цін на свої послуги. Фактично, вони повернули минулорічні ціни.

А ще у Криму розпочали кампанію «Доступний пляж». Урядовці також відкрили телефонну «гарячу лінію» з питань порушень права на вільний доступ до пляжів і зон відпочинку. Кримський уряд також ухвалив рішення про безоплатний доступ курортників до всіх паркових і пляжних зон, а також до відомих природних та архітектурних пам’яток. Правда, зараз є чимало повідомлень про те, що ця постанова не завжди і не всюди виконується.

Росіян лякають Кримом

Водночас, урядовці нарікають на антирекламу кримських курортів, переважно у російській пресі. Нещодавно деякі московські мас-медіа повідомляли, що українська міліція вимагає від російських курортників носити з собою паспорти навіть на пляж. Представники кримської влади категорично це спростовують.

З цього ж приводу Державна прикордонна служба України навіть виступила із спеціальною заявою. Там назвали неправдивими повідомлення преси про те, що українські прикордонники і правоохоронці нібито вимагають у відпочивальників документи мало не у морі і, якщо таких документів не виявиться, їх заарештовують на 3 доби або штрафують на 51 гривню за порушення прикордонного режиму.

Як би там не було, але кількість російських туристів, за повідомленнями об’єднання працівників курортно-рекреаційної сфери автономії, цього року знизилася на 30-40%. Водночас, експерти зазначають, що на зниження туристичного потоку, в тому числі з-за кордону, вплинули не тільки економічна криза та «чорний піар», але й завищені ціни у порівнянні з якістю турпослуг і погана екологічна обстановка в деяких курортних зонах півострова.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG