Доступність посилання

ТОП новини

«Курорт і криза»: як позначиться фінансова скрута на бажанні українців відпочити?


Пляж у Ялті
Пляж у Ялті

Кількість курортників, які відвідали від початку року Крим, сягнула мільйона - це на 17% менше, ніж торік, повідомило Міністерство курортів і туризму Криму. Експерти ж говорять про ще серйозніше зниження. І на чверть впав показник заповнюваності кримських оздоровниць. Як позначається економічна скрута на бажанні українців відпочити?

Курортний сезон у Криму поки не дуже вдалий

У Криму курортний сезон – у розпалі. Прогнози деяких експертів, що під час економічної кризи українцям та закордонним туристам вдасться відпочити дешевше, наразі не збуваються. Це зазначають місцеві експерти, з якими спілкувався кореспондент Радіо Свобода в Криму Володимир Притула.

Експерт з туристичного бізнесу Олександр Бурдонов каже, що насправді, падіння кількості курортників сягнуло 30%, а за деякими оцінками – і 40%. За його словами, прогноз про наплив російських та інших іноземних туристів через падіння курсу української гривні не виправдався. Він пояснює це тим, що гривня під літо зміцнилася, а російський рубль, навпаки, впав.

Цьогорічне зниження кількості курортників на півострові у Міністерстві курортів і туризму Криму пов’язують переважно зі світовою економічною кризою. Перший заступник міністра Марина Слєсарєва каже, що саме фінансова нестабільність вплинула на рішення потенційного курортника їхати чи не їхати до Криму. «Було б дивно очікувати від найбільш вразливої галузі позитивних тенденцій, не дивлячись на падіння гривні. Адже фінансова криза – це матеріальне забезпечення кожного».

Втім, експерти кажуть, що фінансово-економічна криза – не єдиний чинник, що впливає на перебіг курортного сезону в Криму. Навіть представники місцевого уряду визнають, що невідповідність високих цін низькому рівневі сервісу відлякує курортників. І в цей кризовий рік, коли конкуренти у сусідніх країнах і навіть в Україні – в Карпатах – знижують ціни, в Криму вони лише зросли.

Правда, як стверджує Марина Слєсарєва, останнім часом частина гравців туристичного ринку Криму відкоригувала свої ціни у бік зниження. Проте, місцева преса рясніє повідомленнями про брудні пляжі, загиджене море, хамство обслуговуючого персоналу і поширення практики вимагання у туристів грошей за споглядання місцевих природних пам’яток та за відвідання пляжів і парків.

Менше відпочиваючих і на закордонних курортах

Потік туристів зменшився під час кризи не лише в Криму, а й у більшість закордонних курортів, розповів Радіо Свобода голова всеукраїнської асоціації туристичних операторів Ігор Голубаха. «Падіння кількості відпочиваючих в країнах масового туризму (Туреччина, Єгипет) становить близько 40%, в Європі (Греція, Хорватія, Кіпр, Франція, Італія) – 30-35%. Але остаточні результати називати ще зарано, оскільки зараз тільки починається пік сезону».

А в деяких курортних місцях України ціни подекуди не лише не падають, а й зростають, визнає голова Всеукраїнської асоціації туристичних операторів. «Я не можу сказати, що в Україні на відпочинок низькі ціни. Нажаль, в санаторіях Прикарпаття та Криму ціни зросли».

На те, що криза зробить доступнішим комфортний відпочинок, можна сподіватися хіба що на закордонних курортах. В Україні становище – сутужніше, визнає начальник відділу туристично-екскурсійної діяльності Держкомтуризму Марина Семенова. «Нажаль, відпочивати закордоном буде дешевше, ніж у нас. Напевне, там люди готувалися й прорахували, на які послуги потрібно знизити ціни. У нас же на все зросли ціни - на енергетичні носії, на паливо, на продукти харчування – от і давайте рахувати».

Український туристичний ринок потрібно розбудовувати

Яким би не був рівень обслуговування і якою б не була криза, а туристичний бізнес України і в такій ситуації перебуває на плаву, констатує економічний експерт Олександр Жолудь. «Оскільки на сьогодні туристичні агентства існують і їх кількість щороку зростала (до кризи), то туризм, як галузь є прибутковою».

Чим же може привабити українського курортника саме український туристичний ринок? Перед тим, як говорити про це, варто спочатку розбудувати такий ринок, зауважує заступник головного редактора часопису «Міжнародний туризм» Євген Будько. «Потрібно починати з того, чим люди вже можуть скористатися. А не будувати готель біля пам’ятки, куди немає дороги. В Криму дуже рекламують 4- та 5-зіркові готелі, але біля них по пляжу не можна вільно пройти до води, бо наступиш комусь на живіт».

Якби не давалася взнаки в Україні економічна криза, на вітчизняному туристичному ринку майже непомітно зниження цін, зате можна побачити брудні пляжі, забруднені водоймища та хамство обслуговуючого персоналу. Це підтверджують повідомлення преси як і з Криму, так і з деяких інших українських курортів.

Куди плануєте поїхати на відпочинок і на яку суму можете дозволити собі відпочити?
Едуард, голова благодійної організації: Я сам із Криму. Будемо відпочивати вдома. Думаю, десь 200 доларів на день на сім’ю. Для скромного відпочинку вистачить.
Юлія, медсестра: Мені в Україні дуже подобається Чорне море. Десь виходить 300 доларів на тиждень.
Олександр, студент: Я поїду в Амстердам. Беру з собою десь 2 тисячі доларів.
Ірина, менеджер: В основному, відпочиваю в Карлових Варах у Чехії. Інколи Миргород, інколи Моршин. Це недешево, скажу вам.
Юрій, менеджер: В Крим збираюся. 200 – 400 доларів за два-три дні. Це на пару.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG