Доступність посилання

ТОП новини

Хто забруднює севастопольські бухти?


Севастополь – Російські військовики не допускають на територію військової частини у Севастополі представників Державної Азово-Чорноморської екологічної інспекції. Ті мали оцінити розмір шкоди, заподіяної природному довкіллю регіону в результаті забруднення нафтопродуктами Севастопольської бухти кораблями Чорноморського флоту Росії.

Минулої п’ятниці в Південній бухті Севастополя, практично в самому центрі міста, біля причалу Чорноморського флоту Росії, на Мінній стінці пальне пролилося у воду. Аварійний розлив нафтопродуктів стався в результаті «нештатної ситуації», що виникла під час заправки дизпаливом сторожового корабля «Смєтлівий» з морського танкера «Істра». Місцеві мас-медіа та видання «Главред» повідомили, що у море потрапила «значна кількість нафтопродуктів».

Водночас, працівники Державної Азово-Чорноморської екологічної інспекції на територію причалу, який орендується ЧФ Росії потрапити не змогли. За даними місцевих екологів, нинішній розлив нафтопродуктів став другим за останній час фактом забруднення внутрішньої акваторії порту Севастополь плавзасобами Чорноморського флоту Росії.

Злив пального у бухту стає звичкою?

Такий же інцидент стався 31 липня, коли той же морський танкер «Істра» заправляв ракетний корабель на повітряній подушці «Самум». Тоді, за інформацією «Главреда», згідно з нормативною оцінкою, сума збитку екології, завданого діями російських моряків, склала 175 тисяч доларів США. За даними місцевих мас-медій, масштаби нинішнього забруднення приблизно такі ж, як і у випадку, що стався наприкінці липня.

Із 3 серпня, коли начальник Державної Азово-Чорноморської екологічної інспекції Ігор Чабаник спробував вручити розпорядження про нанесення збитків природному довкіллю і про порушення міждержавних угод із перебування ЧФ Росії на території України, в зустрічі з командувачем віце-адміралом Олександром Клецковим йому було відмовлено. Представники екологічної інспекції послалися на делікатність ситуації, що межує з міжнародним скандалом і від коментарів ситуації відмовилися.

Командування Чорноморського флоту Росії своє небажання співпрацювати з українськими екологами теж не пояснює. Намагання Радіо Свобода здзвонитися зі Службою інформації і громадських зв`язків ЧФ Росії були безуспішними – у понеділок весь час її телефони не відповідали.

У Севастопольській бухті купатися небезпечно для здоров’я

Із неофіційних джерел стало відомо, що останню пляму російські військові зібрали власними силами. Про аварію тепер нагадує лише відчутний запах нафтопродуктів в районі від Матроського клубу до Музею Чорноморського флоту. Але екологи стверджують, що це не применшує шкоди, завданої бухті. Загалом місцева преса нагадує, що подібні розливи різного масштабу стаються з періодичністю раз на місяць і лише інколи ці факти стають надбанням громадськості. І вкрай рідко ЧФ Росії компенсує ці збитки.

У Південній бухті Севастополя немає громадських пляжів. Але вона входить до системи великої Севастопольської бухти, а там на мисі Кришталевий діє міський пляж. Тож севастопольці і гості міста зможуть відчути черговий аварійний вилив дизельного пального з дня на день. Щоправда, міська санепідемстанція уже давно не рекомендує купатися на Кришталевому та інших пляжах Севастопольської бухти.

(Севастополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG