Доступність посилання

ТОП новини

Рік по екологічній катастрофі у Керченській протоці


Мазутні плями на узбережжі Керченської протоки, 11 листопада 2007 р. (архівне фото)
Мазутні плями на узбережжі Керченської протоки, 11 листопада 2007 р. (архівне фото)

Сімферополь – Керч – Цими днями минає рік, як внаслідок сильного шторму у Керченській протоці зазнала аварій ціла низка суден, загинули і пропали безвісти понад двадцять моряків, у море потрапили сотні тонн мазуту, дизпалива і сірки. Чи вдалося подолати наслідки цієї екологічної катастрофи? Відповіді на це запитання кримських чиновників та представників екологічної громадськості значно відрізняються.

Голова Республіканського комітету Криму з охорони навколишнього природного середовища Євген Бубнов днями заявив, що ситуація в Керченській протоці нормалізувалася. Торік 11–13 листопада в цій акваторії під час шторму було пошкоджено понад десяток суден.
Зокрема, навпіл розламався російський танкер «Волгонєфть-139», в результаті цього в море витекло близько 1 мільйона 200 тисяч тонн мазуту. Затонули кілька суден, які перевозили загалом до 7 тисяч тонн сірки. Крім того, із затонулих і пошкоджених кораблів у воду потрапила значна кількість дизельного пального.
Зараз, за словами, Євгена Бубнова, є «маленьке перевищення» показників гранично допустимої концентрації шкідливих речовин на всіх міських пляжах Керчі. Правда, на острові Коса Тузла в окремих місцях фонові показники вище від норми у 30 разів. Але керівник Республіканського комітету Криму з охорони навколишнього природного середовища стверджує, що передумов для вторинного забруднення нафтопродуктами Азово-Чорноморської акваторії немає.
Небезпека подібних аварій зберігається
Академік Віктор Тарасенко
Водночас голова кримської республіканської асоціації «Екологія і світ» академік Віктор Тарасенко заперечує такі твердження чиновників. За його словами, досі не зібраний весь мазут; це насамперед стосується Коси Тузли, адже вся східна частина острова і далі залишається вкрита нафтопродуктами. У місцях якірних стоянок на рейді Керченського порту на дні залишається велика кількість сірки, яку ніхто і не думає прибирати.
Віктора Тарасенка турбує і те, що не ведеться постійний моніторинг стану довкілля в регіоні, що потерпів, – на це кошти ні з державного, ні з республіканського бюджетів не надані. Із майже 7 тисяч тонн зібраної у Східному Криму і на Косі Тузла мазутно-піщаної суміші 400 тонн досі не перероблені. Вони і досі складовані на території Керченського порту.
Тим часом продовжується перевалка небезпечних речовин не у спеціальних терміналах порту, а на рейді Керчі. І це, як вважає академік Віктор Тарасенко, може призвести до нових екологічних аварій. За його словами, ні в Україні, ні в Росії, ні в столицях, ні на місцях не зробили необхідних висновків.
Міждержавна українсько-російська комісія з вивчення причин катастрофи і не чухається?
Голова кримської республіканської асоціації «Екологія і світ» каже, що нерозуміння чиновниками усієї небезпеки ситуації, що склалася у регіоні, стало причиною бездіяльності Спільної українсько-російської групи з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації в Керченській протоці.
Так, вона продовжує працювати, на початку листопада відбулося шосте її засідання. Але мало того, що збирається вона вкрай рідко, ще й її засідання не приносять суттєвих результатів.
За словами академіка Тарасенка, і досі офіційно не названі винуватці трагедії, не подолані її наслідки і не розроблені механізми її неповторення.
(Сімферополь – Керч – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG