Український спостерігач від ОБСЄ не поділяє реакції місії щодо виборів у Білорусі

Олександр Стоян

Прага – Реакції на вибори у Білорусі суттєво різняться. ЄС та США засудили застосування сили проти учасників мітингів, президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що вважає президентські вибори в Білорусі внутрішньою справою цієї держави. Голова місії ОБСЄ Тоні Ллойд зазначив, що ці вибори не стали «новим політичним стартом, який необхідний Білорусі». За його словами, складно дати позитивну оцінку виборам – через порушення при підрахунку голосів і жорстоке придушення владою акцій протесту опозиції. Один із членів делегації спостерігачів ОБСЄ на цих виборах – депутат від Партії регіонів – колишній голова Федерації профспілок України Олександр Стоян. Телефоном із Мінська він розповів Радіо Свобода, що не поділяє таку оцінку виборів.
– По-перше, від ОБСЄ було дуже багато представників. Були як рядові члени ОБСЄ, такі, як я: у нас був ще представник нашої політичної сили – Блоку Литвина (Юрій Литвин – ред.), були від комуністів (Марина Перестенко – ред.), ми втрьох їздили-дивилися. І є думка керівництва ОБСЄ – чиновників. Наша позиція не співпадає. Ми були на дільницях, ми дивилися, що вибори проходили спокійно, кожен громадянин мав право виявити свою волю. Те, що ми чули, що заявили керівники ОБСЄ – принаймні вони б могли зібрати нас, спитати нашу думку і висловити колегіальну думку. На жаль, такої колегіальної думки не було. Як буде себе Україна поводити? Ну я не можу відповідати за Україну, але я переконаний, що моя політична сила – фракція Партії регіонів привітає вибори білоруського народу.

– А як Ви оцінюєте дії білоруського ЗМОПу, який жорстоко розігнав демонстрантів, адже є відео-кадри з побиттями?

– Я не можу коментувати те, що не бачив. Я ще раз підкреслюю: я бачив, коли йшли декілька тисяч людей на майдан Незалежності, бо якраз там мій готель «Мінськ» розташований. Люди скандували, люди несли прапори – ось цю частину я бачив. Інше, що відбувалося, я вже потім побачив по телебаченню, і я думаю, що те, що певні політичні опозиційні сили спровокували людей, особливо молодь, бити громадські приміщення, державні приміщення – це не є ознакою демократії в одній країні.

– А реакцію на такі дії (побиття людей) Ви вважаєте ознакою демократії?

– Я не бачив, хто кого бив, але за інформацією, яка є на телебаченні, яку нам потім розповідали, то там постраждали як із однієї, так і з іншої сторони – і міліціонери постраждали, і ті люди, які брали участь у цих погромах, я би сказав.

– Отже, підсумовуючи: Ви вважаєте, що вибори пройшли демократично, що позиція, яку висловив голова місії ОБСЄ Тоні Ллойд – не відповідає реакції всіх учасників делегації, які спостерігали за виборами?

– Так, я можу це підтвердити.