Єгипет: уряд пішов у відставку, запеклі сутички тривають

102 людини загинули і більше тисячі поранені в ході запеклих сутичок між демонстрантами і поліцейськими в Єгипті. Міністерство охорони здоров’я Єгипту, тим часом, повідомило про 45 загиблих у ході сутичок.

Близько тисячі демонстрантів 29 січня спробували штурмом взяти приміщення міністерства внутрішніх справ Єгипту. Про це повідомляє Reuters із посиланням на телеканал «Аль-Джазіра». Поліція, яка охороняє приміщення, відкрила у відповідь вогонь.

Коментатори «Аль-Джазіри» відзначають, що приміщення МВС в народі називають «будинком тортур», воно є одним із символів правлячого режиму.

За даними телеканалу, на центральній площі Каїра зібрались близько 50 тисяч осіб, які протестують проти президента країни Хосні Мубарака. Мітинги проходять і в інших містах Єгипту.

Тим часом, влада Єгипту оголосила про продовження режиму комендантської години. Він почне діяти не о 18:00, як раніше, а о 16:00, і триватиме до восьмої ранку.

Демонстрації з вимогою відставки Хосні Мубарака відбулися 28 січня в Каїрі, Суеці, Александрії і ще кількох містах, попри попередження влади про те, що масові виступи будуть жорстко придушуватися.

Для розгону демонстрантів поліція використала сльозогінний газ, гумові кулі. Під вечір на вулицях з’явилися військові підрозділи. В Каїрі, а потім по всій країні, оголосили комендантську годину.

Your browser doesn’t support HTML5

Протести в Єгипті



Уряд Єгипту офіційно подав у відставку після того, як уночі президент Мубарак закликав членів уряду зробити це.


П’ятий день заворушень в Єгипті



Президент Єгипту Мубарак відправив у відставку уряд

Президент Єгипту Хосні Мубарак оголосив у ніч із п'ятниці на суботу про відставку уряду після чотирьох днів заворушень і акцій протестів, що охопили країну.

Єгипетський президент у зверненні до нації пообіцяв призначити новий склад уряду уже в суботу.

Мубарак зазначив, що підтримує вільне волевиявлення народу, право на демонстрації, проте відзначив, що у ряді випадків «демонстранти перейшли межу закону».

Водночас він пообіцяв, що найближчим майбутнім буде вжито нових кроків щодо демократизації країни, покращення рівня життя, соціальних послуг, боротьби з безробіттям.

Попри заяву президента і запровадження напрередодні комендантської години, тривають протести у всіх великих містах Єгипту.

В результаті сутичок протестувальників з поліцією у п`ятницю і в ніч на суботу в Єгипті загинули щонайменше 24 людини, понад 1000 поранені.

Барак Обама закликав владу Єгипту утриматися від насильства


Президент США Барак Обама закликав владу Єгипту утримуватися від насильства щодо учасників масових виступів, які вимагають відставки Хосні Мубарака.

Коментуючи події в Єгипті, американський лідер підкреслив, що США підтримують права єгиптян на свободу слова і волевиявлення. Обама додав, що в телефоній розмові з президентом Єгипту Мубараком закликав його прислухатися до вимог народу, який чекає демократичних й економічних реформ.

Раніше представник Білого дому Роберт Ґіббс заявив, що Вашингтон переглядає питання про надання щорічної фінансової допомоги Єгипту у відповідь на силові дії проти демонстрантів.