Працівники Чорнобиля знову без грошей

Київ – Працівникам Чорнобильської АЕС та зони відчуження затримують зарплатню, не пояснюючи жодних причин. Працівники кажуть, що це найдовша затримка з початку десятиріччя, і не виключають, що вона може вплинути на безпеку об’єктів, що знаходяться у Чорнобильській зоні. Профспілки атомників пояснюють затримку бюрократичною тяганиною, в адміністрації зони відчуження запевняють, що днями проблему буде вирішено.
Мешканець міста Славутич, інженер з експлуатації Чорнобильської АЕС Олександр Клименко досі не отримав січневої зарплатні. До середини лютого йому видали лише третину його ставки, не давши жодних пояснень. І в такій ситуації опинилися близько 3,5 тисяч персоналу ЧАЕС та працівники зони відчуження, розповідає Олександр Клименко. Він переконаний, що в затримці винен уряд.

«Уряд на кожному кроці декларує стабілізацію, зменшення заборгованості. А виходить навпаки. На такому відомому підприємстві, як наше – затримки. І невідомо, коли борги виплатять, – каже працівник чорнобильської АЕС. – Ми бачимо, що згори тиснуть на станцію, вимагають скоротити витрати, зменшити штат, прибрати доплати і надбавки. Навіть відповідний наказ на станції видали з цього приводу».
Місто Чорнобиль, робітник вимірює рівень радіації

Через заборгованість зростає ризик аварійних ситуацій

Олександр Клименко відзначає, що такої затримки зарплатні, як нині, на передодні 25-ї річниці аварії на ЧАЕС, не було із 2001 року. Він говорить, що через затримку погіршується атмосфера у колективі. А оскільки у сховищах станції досі є ядерне пальне, то людський фактор досі може становити небезпеку, підсумовує Клименко.

Більші або менші затримки зарплатні відбуваються щороку, через хиби механізмів надходження коштів із бюджету, констатує представник Профспілки атомників у Чорнобилі Микола Тетерін.

«Це суто бюрократична проблема, яка виникає щороку. Щоразу в січні потрібне оформлення нових документів. Ми вважаємо, що працівник не повинен потерпати від того, що десь хтось щось не підписав. Гроші в державній скарбниці на це начебто є, але досі не оформлені потрібні документи».

Чорнобиль – жертва бюджетної бюрократії?

Радіо Свобода звернулася до адміністрації зони відчуження, який є департаментом МНС. Днями працівники ЧАЕС отримають усю заробітну платню за січень, запевнив керівник адміністрації Дмитро Бобро.

«По-перше, на безпеку зони відчуження це ніяк не вплине. Бо на подібні випадки браку фінансування, вводяться в дію аварійні плану. Щодо зарплатні, то зараз іі буде виплачено. Кошти від держави ДСП ЧАЕС отримало».

Працівники станції та профспілкові діячі відзначають, що причиною проблем є те, що нині ЧАЕС фінансується із загального фонду бюджету. Вони пропонують поновити систему, за якої станція отримувала кошти зі спецфонду.