Вчителі української школи у Донецьку скаржаться на тиск

Батьки донецьких школярів протестують проти закриття шкіл у місті, Донецьк, 15 квітня 2011 року

Донецьк – Вчителі донецької школи №111 з українською мовою навчання скаржаться на тиск з боку керівництва райвідділу освіти. Педагоги заявили, що їх змушують збирати з батьків заяви про переведення учнів до іншої школи. Попри те, що батькам вдалось в суді опротестувати рішення Донецької міськради про закриття україномовної школи №111. Чиновники відповідають, що таким чином виконують рішення влади.
Одразу після останнього дзвоника вчителям 111-ї донецької школи наказали якомога швидше зібрати з батьків заяви про переведення їхніх дітей до інших закладів. Їм здавалось, що школу з українською мовою навчання врятували, адже напередодні Ворошиловський районний суд Донецька ухвалив зупинити дію рішення міськради про ліквідацію школи. Але у вівторок керівник Петровського райвідділу освіти Лариса Фофанова провела збори з учителями і директором школи, на яких вимагала зібрати всі батьківські заяви за один день. Про це Радіо Свобода розповіла вчителька школи 111 Лариса Конах.

«Нам ще було сказано, щоб ми там сиділи і ніхто додому не йшов, поки не зберемо всі заяви. І ще нам розказували, як можна прекрасно попрацювати. І нам пропонували сидіти там до ночі, а завтра усім дати відгул. Казки вони нам розповідають. Це було не те слово – суцільний тиск на нас!» – зауважує вчителька.

За словами Лариси Конах, у школі роздрукували типові заяви, в які залишається тільки вписати прізвища учнів. Збирання заяв триватиме, оскільки рішення міськради не скасували, а лише зупинили, пояснила керівник відділу освіти Лариса Фофанова.

«Я справді була сьогодні (31 травня – ред.) в школі, – каже вона. – Якщо ви знаєте, що рішенням сесії міськради від 15 квітня ухвалено ліквідувати школу №111. Скажіть будь ласка, відділ освіти має якось реагувати дієво на рішення вищого органу влади у місті Донецьку? У мене дві проблеми. Де має бути 1 вересня кожна дитина, і де має бути кожний учитель і технічний працівник? Відповідно я маю вживати якихось управлінських заходів, керуючись рішенням сесії».

Аналогічну позицію відстоює і директор школи Світлана Бабенко. «У мене на руках немає такого рішення (суду – ред.), не було, лише сьогодні (31 травня – ред.) батьки принесли. Я так розумію, що в мене має бути наказ відділу освіти про припинення. Тоді я дію так, у рамках цього наказу», – каже директор школи.

Вчителька Лариса Конах вважає, що заяви можуть зіграти проти учнів на наступному суді, адже вони означатимуть згоду всіх дітей перейти до іншої школи. Тому батьки відмовляються підписувати заяви, незважаючи на тиск.

Боротьба за школу з українською мовою навчання №111 триває вже півроку. Це одна із 26 шкіл в області, які місцева влада планує закрити до початку нового навчального року.