Доступність посилання

ТОП новини

Донецька міськрада почала ліквідацію шкіл


Донецькі батьки пікетують міську раду
Донецькі батьки пікетують міську раду

Донецьк – Донецька влада втілила в життя плани оптимізації шкіл. Попри протести батьків, у п’ятницю сесія міськради ухвалила рішення ліквідувати з липня цього року три школи у Донецьку. При цьому будівлю міськвиконкому пікетували близько 70 батьків із Донецька, Макіївки і Тореза, де також закриваються школи. Депутати відхили вимоги людей відкласти питання про оптимізацію, посилаючись на брак часу.

Щоб закрити три школи, у п’ятницю депутатам Донецької міської ради вистачило 20 хвилин обговорення. Одна зі шкіл, № 111, із українською мовою навчання, дві інші, № 121 і 154 – російськомовні.

Окрім цього, донецькі депутати також вирішили понизили в статусі одну з центральних шкіл Донецька – школу № 2. Там більше не буде поглибленого вивчення англійської мови.

Депутати ухвалили це рішення попри те, що батьки надали до міської ради 300 своїх підписів проти такої дії. Також депутати відхили батьківські звернення з проханнями відкласти розгляд оптимізації закладів і допустити батьків у комітети з ліквідації шкіл.

Загалом на сесію пустили по одному представникові від кожної школи, давши їм по три хвили для висловлювання. Після цього ухвалили майже одностайні рішення щодо закриття шкіл у найвіддаленішому районі міста.

Батьки обурені настільки, що пропонують донецьким депутатам переводити своїх дітей у школи, що розташовані далеко від центру.

«Нас позбавляють нашого права. На яких підставах? Вони хочуть зробити бидло з наших дітей, щоб вони поневірялись по місту, палили. Тепер доведеться вчитись у дві зміни. Нехай вони своїх дітей переведуть у наші школи і возять їх із центру, а в центрі позакривайте всі школи і піднімайте школи на околицях», – говорить мати учня школи № 111 Ганна Федорова.

Причини різні, мета одна – закрити школу

Позиція влади щодо оптимізації шкіл дещо змінилась. «Коли закриваються шахти, іде відмирання селища, звідти ідуть жителі, там немає дітей, тому ми змушені закривати школи. Скорочення контингенту призводить до таких наслідків. Не відсутність грошей, а саме демографічна ситуація і розвиток міста призводить до того, що ми змушені закривати школи», – говорить начальник Донецького міського відділу освіти Валентин Локтіонов.

Це вже третя версія ймовірних причин закриття шкіл. Раніше влада заявляла, що на утримання окремих шкіл не вистачає коштів, або що приміщення шкіл надто старі.

Прокурор міста Донецка Олександр Ольмезов
Прокурор Донецька Олександр Ольмезов пообіцяв підтримати батьків. «Ви розумієте, в чому справа, я скажу від себе, я б також обурювався, якщо прийшов би до директора із заявою – і раптом мені відмовляють. Усі ці питання заслуговують окремої уваги, я готовий вислухати кожного представника і громадські організації, заради Бога», – говорить Ольмезов.

Між тим, батьки зі 111-ї школи кажуть, що ще близько місяця тому звернулись до прокурора з вимогою розібратись, утім, відповіді досі не отримали. Прокурор Олександр Ольмезов твердить, що ще не бачив цих звернень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG