Доступність посилання

ТОП новини

Як припинити «брутальні експерименти» з українськими школами на Донбасі


Донецьк – Закриття українськомовних шкіл на Донбасі є дискримінацією щодо цього регіону – на цьому в четвер у Донецьку наголосив голова політради партії «Наша Україна» Валентин Наливайченко після спілкування з батьками учнів шкіл, що плануються до закриття. Народні депутати обіцяють змусити уряд знайти «прямі дотації» для підтримки українськомовних шкіл.

Депутатська група «Нашої України» зареєструвала у Верховній Раді законопроект про мораторій на закриття українських шкіл. Про це повідомив народний депутат Валентин Наливайченко. У п’ятницю, 4 березня, законопроект мають слухати у парламенті. «Нашоукраїнці» відстоюватимуть мораторій, адже політика закриття українськомовних шкіл на Донбасі, кажуть вони, є непродуманою.

«Чомусь саме з Донецької і Луганської області почались непродумані, по суті, брутальні експерименти. Це дискримінація. І місцева влада, ми в принципі і з ними зустрілись, їхніх бюджетів це питання не вирішить. Тут зовсім інший підхід має бути – не через закриття шкіл і доведення батьків до самоспалення», – зауважив Наливайченко.

Через дефіцит бюджету страждають діти

Між тим кількість шкіл, що планується до закриття на Донеччині, росте. За даними Донецької міської ради, Донецьк має дефіцит 17,5 мільйонів гривень на шкільну освіту. В області ця цифра сягає 78 мільйонів гривень. Якщо на початку січня влада заявляла про наміри закрити в області 26 шкіл, то тепер, за останніми підрахунками, грошей не вистачає на щонайменше 200 шкіл, серед яких і сільські.

«212 шкіл на сьогодні опалюються, там є вчителі. Яка економіка це витримає? Це із 1114 шкіл», – каже начальник обласного управління освіти Юрій Соловйов.

Батьки скаржаться, що через нестачу коштів подекуди влада вигадує штучні приводи для закриття шкіл. «Пояснюють, чому закривають нашу школу. У них немає кабінету фізики, хімії і спортивний зал непристосований, ну ви мене вибачте. Тут вчилась ще моя мама, і все усіх влаштовувало», – зауважує мати одного з учнів Макіївської школи № 44 з українською мовою навчання.

Пропонують для дітей зекономити на чиновниках

Валентин Наливайченко повідомив, що «нашоукраїнці» мають конкретні плани щодо збереження усіх донецьких шкіл, які плануються до закриття. Для цього потрібна «пряма дотація» з бюджету, і Міністерство освіти має ці гроші, висловив упевненість Наливайченко.

Депутати пропонують пустити кошти, що звільняються від адміністративної реформи, від скорочення чиновників, на потреби дітей і школи. У п’ятницю ці пропозиції будуть передані в уряд, пообіцяв Наливайченко.

Між тим Прем’єр-міністр Микола Азаров вже відреагував на ініціативу депутатів. Азаров заборонив закривати школи, доки не буде вирішено питання з підвезенням дітей в інші школи та працевлаштуванням вчителів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG