Доступність посилання

ТОП новини

На Донеччині школи «ідуть з молотка»


Донецьк – Донеччани протестують проти масового закриття в місті шкіл. Наразі у Донецьку планується закрити дві українськомовні школи, гімназію і одну школу з поглибленим вивченням англійської мови. Усі ці заклади мають гарну репутацію і розташовані в центральних місцях у трьох районах Донецька. Поки що діалог батьківських комітетів із владою, яка до кінця не розкриває плани щодо «оптимізації» закладів і не приймає заяви людей, ні до чого не призводив, отже, батьки пішли на відкритий протест.

У вівторок увечері півтори сотні батьків виступили проти закриття школи
№136, яка має статус української і розташована у Будьонівському районі Донецька. Протестувальники розгорнули плакати з надписами: «48 учителів на вулицю», «Школа пішла з молотка», «Залиште нам право навчатись рідною мовою».

На мітинг прийшли, зокрема, і школярі, і ті, хто тільки планував віддати своїх дітей у перший клас цієї школи, що вважається найкращою в мікрорайоні і є тут єдиною українськомовною школою.

Попри те, що школа заповнена на 95%, керівництво закладу відмовилось прийняти заяви від майбутніх першокласників, а батьків дев’ятикласників в усній формі попередили про те, що наступного року набору в десяті класи не буде, оскільки школу планують закрити.

Раптово припинились заняття для дошкільнят, розповідає мати учениці другого класу Оксана Нечипоренко, яка хоче віддати в цю школу свою другу дитину. «Ми вийшли на протест лише тому, що в них немає жодного документу. Все говориться в усній формі. Тут не зрозуміло, хто кого обманює. Влада каже, що школа працює. Але коли ми приходимо в суботу на заняття, то нас сюди не пускають, це майбутніх першокласників. І в дев’ятикласників так само не беруть заяви, щоб перейти в десятий клас», – розповідає вона.
Мати десятьох дітей Руфіна Іщенко. Шість із них вчаться у школі № 136

У місцевому відділку освіти батькам запропонували перевести дітей у сусідню, російськомовну школу, розповідає мати-героїня Руфіна Іщенко. Вона ростить десять дітей, двоє з яких уже закінчили цю школу, а шестеро дітей її відвідують.

«Я б хотіла, щоб моя дочка сюди пішла, тут навчаються її сестри і братик. Я ж не можу по всьому місту їх розвозити. А це єдина українськомовна школа в мікрорайоні», – говорить мати-героїня.

Куди зникли кошти Петра Симоненка, випускника школи № 136?

Торік батьки вклали у ремонт школи № 136 понад 400 тисяч гривень – змінили дах, вставили нові вікна, оновили косметичний ремонт. Все це відбувалось із ініціативи директора школи Тетяни Трусової, для якої «побори є буденним явищем», розповідають батьки.

Але все одно заклад хочуть закрити. «Є небезпечні тріщини у спортивному залі», – пояснив керівник Будьонівського району Віктор Карцев під час зустрічі із батьками після мітингу.

В очах людей постало німе питання без відповіді до директорки школи: а де гроші на ремонт спортзали, які пожертвував відомий випускник цієї школи, лідер Компартії Петро Симоненко?.. Директорка школи зайняла позицію райвно. «Не стоїть питання про закриття школи, а йдеться про збереження учнівського і педагогічного складу у будівлі іншої школи», – говорить Тетяна Русова.

Між тим, завдяки протестові батьків місцеве освітянське керівництво пішло на деякі поступки: пообіцяли зберегти початкові класи. Утім, питання про набір десятих класів залишається відкритим, говорить голова райради Віктор Карцев.

Спеціальна комісія, складу якої не оприлюднюють, вирішить долю дітей, що хотіли б продовжити навчання в рідній школі українською мовою. Як пояснює заступник голови донецького осередку товариства «Просвіта» Марія Олійник, знищення десятих класів означає штучне розформування школи, бо вона автоматично отримує статус дев’ятирічки.

Батьки домоглись від Віктора Карцева обіцянки, що при ухваленні рішення щодо школи їхня позиція буде врахована. Втім, довіра людей до освітянського керівництва вже похитнулась.

Адже лише тиждень тому начальниця Будьонівського відділку освіти Валентина Шохіна в різкій формі наказувала батькам забирати дітей зі школи, бо її планують закрити якщо не в цьому році, так у наступному. Отже, якщо чиновники не дотримаються своїх обіцянок зберегти школу, батьки планують стояти до кінця і продовжать боротьбу у суді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG