Доступність посилання

ТОП новини

У Луганській області можуть закрити школу з українським навчанням


Луганськ – Єдину повністю українську школу можуть закрити у місті Лисичанськ Луганської області. Батьки учнів стурбовані такими заявами керівництва міста і вже написали меру Лисичанська колективного листа із проханням не закривати школи. Натомість у міськвиконкомі кажуть: школа малокомплектна, а на утримання будівлі та зарплату вчителям у бюджеті бракує коштів.

Школа №3 у Лисичанську існує з 1936 року. Це єдина повна загальноосвітня школа з українською мовою навчання у місті. Про можливість її закриття заявив мер Лисичанська Сергій Дунаєв, під час виступу на місцевому телебаченні.

Жителька Лисичанська Олена Ремигайло дуже занепокоєна інформацією про можливе закриття школи. Її дитині вчитися ще два роки і вона не хоче змінювати навчальний заклад.

«Вона одна у нас така школа – українська. За місцем проживання нам дуже зручно. Подобається мені й педагогічний склад. А в майбутньому вчитися, працювати, документи і все українською. Та й в Україні ж живемо. Хотіли краще знати мову», – каже Олена Ремигайло.

На школі зекономлять кошти

Батьки написали колективного листа меру Дунаєву з проханням не закривати школу. Проте, у міськвиконкомі запевняють, що рішення про закриття української школи ще не ухвалено, це питання розглядатиме спеціальна комісія. Утім, як зазначив Радіо Свобода співробітник прес-служби Лисичанської мерії Микита Бондарев, витрати міського бюджету у цьому році зменшено на 6 мільйонів гривень, а оскільки у Києві вирішили зекономити на освіті та культурі, то відповідну оптимізацію доводиться робити й на місцях.

«Теоретично у школі може навчатися 500 чоловік, але зараз у ній вчиться лише 167 учнів. Це єдина повна середня школа у місті, яка в цьому році не набрала ні 10, ні 11 клас. Те, що люди б’ють тривогу – це для них зрозуміло, але у нас є бюджет, є цифри, є факти», – зазначає Микита Бондарев.

Українською дев’ять класів

Також у прес-службі зауважили, що у Лисичанську є й інші українські школи, діти у них можуть навчатися українською мовою до дев’ятого класу. Батьки ж звертають увагу на віддаленість інших шкіл. Найбільш проблематичним закриття виявиться для дітей з обмеженими фізичними можливостями.

Подробиці про можливу ліквідацію української школи у Лисичанську голові комісії Луганської облради з питань освіти, депутату від Партії Регіонів Валерію Філіпову поки не відомі. Однак, він запевняє, що на Луганщині 60 % шкіл мають українську мову викладання.

«Я упевнений у тому, що викладання у перших класах має вестися тією мовою, яку вибирають батьки. Якщо в Лисичанську є люди, які хочуть аби їх дітей вчили українською мовою, то держава має забезпечити. Це їх конституційне право. Якщо є люди, які хочуть, щоб їх вчили російською, значить має бути російська мова», – сказав голова комісії облради з питань освіти Валерій Філіпов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG