Доступність посилання

ТОП новини

Батьки: на Донеччині школи закривають заради землі


Мітинг проти закриття школи, Донецьк, 18 лютого 2011 року
Мітинг проти закриття школи, Донецьк, 18 лютого 2011 року

Донецьк – Боротьба за школи на Донеччині триває. Батьки дітей, які вчаться в елітній школі № 2 з поглибленим вивченням англійської мови у центрі Донецька, після трьох днів мітингування, вважають: їхню школу штучним шляхом доводять до закриття, щоб віддати її приміщення в оренду. Хто може бути зацікавлений у шкільних приміщеннях?

Попередні обіцянки донецьких чиновників проводити діалог з батьками шкіл, яким загрожує закриття, не виконано. Сьогодні директор школи № 2 в ультимативній формі заявив батькам, що школу буде закрито.

Директор школи № 2 Володимир Юрченко
«Я не боюся викликати гнів усіх присутніх. Мене не треба переконувати – школу буде закрито», – сказав директор Володимир Юрченко.

Цього року школа заповнена на три чверті, але влада пояснює необхідність закриття закладу тим, що тут не набираються перші і десяті класи. Втім, батьки вважають, що ситуація створена штучно. Вже два роки поспіль підготовлених дошкільнят брали відразу у другий клас. Це робиться для того, щоб не набирати перші класи. розповідає мати одного з учнів, Ольга.

«З батьками проводились бесіди – вони не дали відкрити два класи. І на наступний рік було те саме. А тепер ви розповідаєте, що немає заяв», – каже мати одного з учнів.

«Земля потрібна. Діти нікого не хвилюють»

Друга школа знаходиться в самому центрі Донецька, навпроти облдержадміністрації. Батьки стверджують, що крім бажання забрати цю землю, не може бути інших мотивів для закриття школи, адже сюди везуть дітей зі всього Донецька.

Голова Ворошиловського виконкому Донецька Владислав Латинцев сьогодні повідомив, що у разі ухвалення рішення, приміщення школи віддадуть в оренду державній структурі. Втім серед батьків ходять чутки, що інтерес до школи виявляє родина одного з керівників облдержадміністрації, що розвиває в місті будівельний бізнес. Такі побоювання поділяють і деякі місцеві депутати.

«Я член партії, і я просто знаю усі закулісні ігри. Земля потрібна. Діти нікого не хвилюють, нікого», – говорить депутат Калінінської районної ради з партії «Русский блок» Ірина Барибіна.

Заступник голови донецького осередку товариства «Просвіта» Марія Олійник
За словами заступника голови Товариства «Просвіта» у Донецьку Марії Олійник дивним чином під оптимізацію потрапляють лише найкращі школи. «Всі школи, які ліквідуються, є дуже добре відремонтовані. Зрозуміло,що ці приміщення є відремонтовані за бюджетні кошти і комусь сьогодні потрібні приміщення і земля», – каже Марія Олійник.

Усього на Донеччині планують закрити 26 шкіл зі 1150, віддавши їхні будівлі в оренду .

Остаточна доля донецької школи № 2 тим часом ще не вирішена, через тиждень на районному рівні знову засідатиме комісія. А останню крапку упродовж двох місяців має поставити влада міста.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG