Переобраний президент FIFA обіцяє незалежне розслідування

Президент FIFA Зепп Блаттер на прес-конференціїї у Цюріху, 30 травня 2011 року

Прага – Міжнародна футбольна федерація (FIFA) переобрала Зеппа Блаттера своїм головою на наступний чотирирічний термін, проте скандал з приводу роботи організації не вщухає. Навіть прихильники президента FIFA Зеппа Блаттера говорять про необхідність перевірки останніх голосувань, особливо щодо надання права провести чемпіонат світу Катару у 2022 році.
Скандалом супроводжувалося голосування конгресу Міжнародної федерації футболу в Цюріху, на якому переобирали президента FIFA Зеппа Блаттера на наступні чотири роки. Проте мало хто сумнівався, що його оберуть знову, – завдяки підтримці членів федерації.

«Я дякую вам за вашу довіру. Дякую від усього серця. Ми будемо разом ще чотири роки, якщо Господь дарує мені життя, енергію та силу для того, щоб продовжити наш шлях і виконати роботу», – сказав Блаттер після завершення голосування.

Він також пообіцяв, що поведе організацію «чистими, прозорими водами», проте для цього буде потрібен час, наголосив Блаттер, якого обрали головою FIFA вже вчетверте.

Переобрання на тлі низки корупційних скандалів

Нинішній конгрес проходить на тлі низки корупційних скандалів, пов’язаних із FIFA, які, за словами самого Блаттера, завдали організації великої шкоди. Оглядачі кажуть, що за понад столітню історію організації вона не переживала таких складних часів.

Голова німецької футбольної асоціації Тео Цванцінґер у день голосування закликав FIFA провести розслідування з приводу надання Катару права на проведення чемпіонату світу з футболу у 2022 році, оскільки це рішення затьмарюють звинувачення у хабарництві. Керівництво Катару категорично заперечує будь-які порушення.

Авторитет футбольної асоціації практично знищений, її високі посадовці були відсторонені від роботи через підозри в корупції, звинувачення були висунуті щодо керівництва. Кількох ляпасів зазнав і сам 75-річний Блаттер – поважна німецька газета Die Welt назвала його «королем свинарника». Невдоволення тим, що відбувається у федерації, висловили чотири її найбільших спонсори, в тому числі компанії Coca-Cola та Adidas.

Проте Блаттеру, досвідченому футбольному політику й спеціалістові зі зв’язків із громадськістю вдалося домогтися повторного переобрання. У списку найвпливовіших людей світу журналу Forbes він посідає 65 місце.