Німеччина не підтримала пропозиції Баррозу

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу

Берлін – Німецький уряд критично поставився до вимоги з Брюсселя щодо розширення фонду на підтримку кризових країн єврозони. Відповідний заклик містився в листі голови Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу державним й урядовим лідерам у країнах ЄС.
У Німеччині представники правлячої коаліції застерігають перед розпалюванням нової дискусії навколо питання про рятівну парасольку для країн єврозони.

Зокрема, федеральний міністр фінансів Філіп Реслер нагадав про кризовий саміт, який відбувся в Брюсселі 21 липня. Тепер потрібен час для того, щоб спокійно втілити в життя ухвалені там рішення, сказав політик у розмові з німецьким інформаційним агентством DPA.

Країни єврозони вже тоді домовилися про збільшення рятівного пакету для Греції й про розширення повноважень фонду, мета якого полягає у фінансовій підтримці країн єврозони, що переживають бюджетні труднощі.

Обсяг цього фонду має становити 440 мільярдів євро. Баррозу вважає, що цих засобів може не вистачити й боргова криза може поширитися.

Діяти повинна сама Греція

На думку німецького міністра економіки, тепер настав час для дій, а не для подальших заяв. Нині вирішальним є підвищення конкурентоздатності таких країн як Греція, заявив Реслер. Він застеріг також перед випуском єврооблігацій.

Міністра підтримали й інші представники консервативно-ліберальної коаліції. На їхню думку, запровадження спільних єврооблігацій вихолостить конкурентну систему в єврозоні.

Протилежної думки дотримується німецька опозиція. Лідер фракції «зелених» у Бундестазі Юрґен Тріттін підтримав пропозиції, що пролунали з Брюсселя. Свою заяву він зробив на тлі різкого падіння біржових курсів не лише в Європі, а й в Америці та Азії.

В усьому винні державні борги

Аналітики не виключають, що така реакція викликана не лише невтішними економічними показниками в США, а й дискусіями в єврозоні. Такої думки дотримується, зокрема, й головний економіст банку Deka Ульріх Катер.

«Нервозність ринків залежить від розуміння того, що чимало західних індустріальних країн мають велику державну заборгованість, яку неможливо профінансувати за нових обставин після фінансової кризи», – сказав Катер у розмові з Першим телеканалом німецького телебачення ARD.

Заступник голови фракції соціал-демократів у бундестазі Йоахім Росс вважає, що тепер сім провідних індустріальних країн світу й Росія мають зосередженою спільною акцією заспокоїти ринки. Німецькі профспілки закинули політикам в усьому світі, що вони не справилися із завданням зі створення ефективної системи регулювання фінансових ринків.