Шахтарська історія Мірчі Луческу

Зірка головного тренера футбольного клубу «Шахтар» Мірчі Луческу, Донецьк, 13 травня 2011 року

Донецьк – Головний тренер донецького футбольного клубу «Шахтар» Мірча Луческу написав книгу, в якій розповів власну шахтарську історію. На сторінках видання він відкриває секрети успіху команди, розповідає, чому він віддає перевагу бразильським футболістам, та коротко про себе.
«Моя шахтарська історія» увібрала історію успіху і наполегливої праці головного тренера «Шахтаря» Мірчі Луческу, який керує командою з 2004 року. Видання ілюстровано фотографіями, більшість із яких раніше ніде не публікувалися, та з особистого архіву тренера.

Книга написана від імені румунського наставника, втім, він писав її не сам, а у співавторстві з донецьким журналістом Юрієм Юрісом.

«Я свідомо хотів, щоб розповідь велася від першої особи, тільки так можна досягти довіри в читачів, і навіть деякої сповідальності, – зауважив він під час презентації. – Луческу зізнався, що йому це не дуже подобається, мовляв, у такому разі він буде вимушений себе хвалити. На що я йому відповів, що він може себе лаяти стільки, скільки забажає. Після цього консенсус було досягнуто, і ми взялися до роботи».

Пише і тренує

Робота над книгою «Моя шахтарська історія» тривала майже рік. Її писали, коли у наставника «Шахтаря» був вільний час. Але це не перша книга, яку написав Мірча Луческу.

«Є книга, яку я особисто написав, але вона вийшла в Бухаресті. Це було в той час, коли я ще сам грав. Мені було 32 роки, і досвід дозволив мені випустити її. Тоді я писав те, що відчував», – пригадав Мірча Луческу, нинішній наставник гірняків.

Відгуки та очікування

Одним із перших книгу прочитав прес-секретар футбольного клубу «Шахтар» Руслан Мармазов. У коментарі для Радіо Свобода він зізнався, що певні сторінки історії команди його здивували.

«Я був свідком всіх цих подій і всі ці роки був поряд із Мірчею. Але й для мене у книзі були сюрпризи та неочікувана інформація. Я не хочу зупинятися на деталях. Те, що здивувало мене, може бути не цікавим для широкого загалу. Але кожен, хто буде її читати, знайде щось для себе, і він не пошкодує про витрачений час», – зазначив Мармазов.

Перші примірники отримали гравці «Шахтаря». Поки тривала презентація для журналістів, у фан-шопі вишукувалася черга за книгою.

Вболівальник Юрій чекав на цю подію. «Ціла епоха, поки найкраща в історії команди, і вона пов’язана з Луческу, і я дуже хочу прочитати про нього, ким він був до приходу у «Шахтар». Єдине, що я про нього знаю, це те, що він забив у 70-му році гол бразильцям, які стали чемпіонами світу, та обмінявся футболками з Пеле», – зауважив Юрій.

Яким накладом вийшла книга «Моя шахтарська історія», яку почали продавати у Донецьку за 50 гривень, поки не відомо. Мірча Луческу обіцяв подумати, чи видати її ще й у румунському перекладі.