Київрада дозволила будівництво біля Софії

Будинок на Золотоворітській 11, на місці якого планують побудувати готель з підземним паркінгом

Київ – В охоронній зоні пам’ятки ЮНЕСКО Софії Київської може з’явитися готель із магазинами й підземним паркінгом. Землю для цього проекту виділила в четвер Київрада. У комісії з питань культури і туризму вважають, що це рішення порушує мораторій на забудову охоронної зони Софії та міжнародні зобов’язання. Керівники заповідника «Софія Київська» наголошують, що таке будівництво неприпустиме, зокрема і через погану геологію. Автори ж рішення запевняють, що цей проект не зашкодить жодній із пам’яток.
​На вулиці Золотоворітській, 11, посередині між Золотими воротами і Софійським собором, пам’ятками Київської Русі, розташований будинок 19-го століття. На засіданні Київради винесли проект рішення, за яким тут може бути споруджений новий будинок – готель із торговельними площами та підземним паркінгом.

Проти цього виступили депутати опозиційних фракцій, серед яких голова комісії з питань культури і туризму Олександр Бригинець.

«Проектом рішення передбачається будівництво на Золотоворітській в охоронній зоні, тоді як у липні цього року Київрада проголосувала за мораторій на будівництво у цій зоні. Отже, таке рішення суперечитиме вже ухваленому. Тому я пропоную одне з двох. Або зняти це питання взагалі, або не підтримати його», – заявив Бригинець.

Окрім того, неприпустимим будь-яке будівництво в цій історичній зоні вважають депутат Андрій Странніков та його колеги з блоку Кличка у Київраді.

Однак Київрада проголосувала за проектування нового будівництва побіля Софії. «За» висловилися 64 депутати, це лише на кілька голосів більше половини від тих, хто був у сесійній залі.

Ніяких обмежень на будівництво немає – автор проекту рішення

Один із депутатів, який подавав проект рішення, позафракційний Сергій Кримчак, запевнив, що таке будівництво готелю з паркінгом біля Софії Київської буде повністю законним.

«Є висновок Державної служби з питань національної культурної спадщини про те, що будинок по Золотоворітській, 11 не є пам’яткою, – сказав депутат перед голосуванням. – Більше того, новий закон «Про регулювання містобудівної діяльності» передбачає, що реконструкція, будівництво та експлуатація є виключним правом суб’єкта (тобто, якщо ми відведемо ділянку не під будівництво, йому ніхто не зможе заборонити будувати). Тому що будинок не є об’єктом культурної спадщини і до обмежень не належить».

Днями в інтерв’ю Радіо Свобода міністр культури і туризму Михайло Кулиняк запевнив, що його відомство не надасть погодження на будівництво довкола Софії (а це погодження, за статусом цієї пам’ятки, є обов’язковим).

Про згубні наслідки для Софії кажуть історики, геологи та ЮНЕСКО

Між тим, директор Національного заповідника «Софія Київська» Неллі Куковальська заявила Радіо Свобода, що будівництво з капітальним фундаментом та підземним паркінгом побіля датованого 11-м століттям Софійського собору, може йому нашкодити.

«Це погано може вплинути на собор – є висновки Інституту геології. Окрім того, є рішення суду, що охоронна зона Софії має бути віднесена в земельному кадастрі до особливо цінних земель, на яких будівництво може відбуватися лише з дозволу Верховної Ради», – сказала Неллі Куковальська.

Організації, що борються з незаконною забудовою в українській столиці, повідомляють, що під будівництво поблизу Софії Київської виділено близько 20 ділянок. Два роки тому місія ЮНЕСКО саме через такі будівництва внесла Софійський собор та Києво-Печерську лавру до об’єктів, що перебувають під загрозою і попередила, що в разі продовження такої забудови ці пам’ятки можуть викреслити зі списку всесвітньої спадщини.