У Єгипті готують процес у справі фінансування недержавних організацій

Із Єгипту в неділю повідомляють, що в країні готують суд над не менш як 44 людьми, серед яких є громадяни США, у справі про фінансування недержавних організацій.

Їх звинувачують у створенні відділків міжнародних організацій у Єгипті без дозволу єгипетської влади і в отриманні коштів із-за кордону теж без належного дозволу.

У суботу державний секретар США Гілларі Клінтон знову попередила, що надання Єгиптові фінансової допомоги від Сполучених Штатів Америки можуть переглянути.

На зустрічі з міністром закордонних справ Єгипту Мохаммедом Амром у кулуарах міжнародної Мюнхенської конференції з питань безпеки вона заявила, що знову висловлює «глибоке занепокоєння» тим, що відбувається в Єгипті з низкою неурядових організацій.

У Єгипті правозахисники заявляють, що нинішня військова влада країни, яка керує Єгиптом із часу відставки президента Хосні Мубарака рік тому під тиском масових протестів, почала нову кампанію проти них.

І влада Мубарака напередодні її скинення, і нинішній військовий режим Єгипту звинувачують неурядові організації, які відіграли важливу роль у демократичному русі, в прислужництві іноземним інтересам.

Наприкінці грудня в рамках підготовки справи в Єгипті обшукали штаб-квартири 17 неурядових організацій правозахисного і продемократичного спрямування, серед яких кілька американських чи фінансованих зі США, зокрема, відділення американських Міжнародного республіканського інституту і Національного демократичного інституту.

У США вже висловлювали глибоке занепокоєння цим і нагадували, що такі дії «несумісні з багаторічною двосторонньою співпрацею» двох країн, за якою Єгипет уже 30 років отримує по 1 мільярду 300 мільйонів доларів американської допомоги.