Кримський парламент вимагає від українського врахувати «російськомовність» автономії

Провладна більшість кримського парламенту підтримує законопроект Ківалова-Колесніченка, Сімферополь, 22 лютого 2012 року

Сімферополь – Верховна Рада Криму підтримує проект закону України «Про основи державної мовної політики», внесений депутатами Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком, але наполягає на врахуванні у ньому положень Конституції АРК. Про це йде мова у зверненні до Верховної Ради, ухваленому в середу на сесії кримського парламенту. Опозиційні депутати називають це передвиборчим піаром і попереджають про мовну дискримінацію.

Законопроект «Про основи державної мовної політики» Сергія Ківалова і Вадима Колісниченка досить неоднозначно сприймається загалом в Україні і, навіть, у Криму. Крім того, Венеціанська комісія зазначає, що у цьому документі недостатньо гарантій використання та захисту української мови. Разом з тим провладній більшості у кримському парламенті цього здалося мало, і вони запропонували внести поправки до 13 статей ще не ухваленого закону.

Всі вони зводяться до одного: на території автономії мова роботи, діловодства і документації органів влади, а також мова економічної і соціальної діяльності, мова освіти, науки, сфери культури, засобів масової інформації, поштового зв’язку, реклами і маркування, мова топонімів «визначається з урахуванням Конституції Автономної Республіки Крим». А остання декларує: «В Автономній Республіці Крим російська мова як мова більшості населення і прийнятна для міжнаціонального спілкування використовується в усіх сферах суспільного життя».

Валерій Косарєв


Автор звернення, голова Постійної комісії з питань освіти Верховної Ради Криму, регіонал Валерій Косарєв каже, що ухвалення законопроекту із запропонованими змінами гармонізує міжетнічні відносини на півострові.

«Закон, що вноситься до Верховної Ради і який ми підтримуємо, це механізм розвитку і використання російської, української і кримськотатарської мов у Криму. Він дасть відповідь, як використовувати регіональну мову, як використовувати мови національних меншин», – зауважив Валерій Косарєв.

Опозиція: влада знову сіє розбрат

Формально звернення до Верховної Ради України кримські депутати ухвалили одноголосно – 83 за й один утримався. Разом з тим відомо, що частина депутатів не голосувала, а деякі взагалі покинули залу пленарних засідань.

Рефат Чубаров


Лідер фракції «Курултай-Рух» Рефат Чубаров назвав дії провладної більшості «лукавством», яке «закладає нову несправедливість». Його пропозицію депутати проігнорували.

«Ми б мали разом знайти такі механізми, які нарешті дозволили б українській і кримськотатарській мовам поступово стати на рівень з російською мовою, яка сьогодні домінує в Криму. За умови ухвалення підтриманого вами закону російська мова, і далі домінуючи, завжди призводитиме до занепаду названих мною кримськотатарської та української мов», – зазначив Рефат Чубаров. За його словами, члени фракції «Курултай-Рух» не голосували за цей документ.

Олександра Кужель


Каже, що не голосувала, і депутат із «Сильної України» Олександра Кужель. За її словами, це «мовне» питання «виключно передвиборне», і таким чином його не вирішити.

«Соромно, що сьогодні знову це обговорюється лише для того, щоб кримчани знову чули цю тему, щоб у них знову була якась надія… На мою думку, це тільки для того, щоб якось уникнути запитань, що зробив Віктор Янукович за два роки, і з чим «регіонали» підходять до парламентських виборів», – наголосила Олександра Кужель.

Разом з тим вона припустила, що влада мала б уже випрацювати окрему мовно-культурну політику для Кримської автономії, оскільки тут мовна ситуація значно відрізняється від інших регіонів України.