США: Мітт Ромні – переможець первинних виборів у двох штатах

Мітт Ромні

Нью-Йорк – У рамках президентської передвиборної кампанії у Сполучених Штатах первинні вибори серед кандидатів від Республіканської партії відбулися у двох штатах – Мічиган і Аризона. За попередніми підрахунками, в обох штатах переміг Мітт Ромні. Первинні вибори у Мічигані вважають особливо важливими для його подальшої кампані як лідера перегонів. Водночас колишньому губернаторові штату Масачузетс у потилицю дихає Рік Санторум, колишній сенатор від Пенсильванії.

В Аризоні Мітт Ромні переміг упевнено, одначе у Мічигані – лише з перевагою у 4 відсотки, за першими підрахунками.

У команді республіканських кандидатів, де на початках було вісім гравців, нині залишається четверо у змаганнях за номінацію від Республіканської партії на листопадових президентських виборах.

Однак реально на це право претендують лише два політичні діячі – Мітт Ромні та Рік Санторум.

Для Ромні успіх у Мічигані підтвердив його статус лідера і мав також символічне значення, бо його батько був тричі обраний губернатором Мічигану.

Ромні сказав після перемоги: «Сьогодні день для мене особливий, бо тут я народився, тут я виріс, мої батьки жили тут багато років. Я люблю цей великий штат. Багатьох мічиганців у цій залі ми вважаємо родиною. Дякуємо за допомогу…».

Виснажлива кампанія

Ромні останніми тижнями посилено агітував у Мічигані, витративши понад 4 мільйони доларів на телевізійні оголошення. Однак напередодні виборів соціологічні опитування засвідчили, що Ромні й Санторум йшли нарівні. Оглядачі вбачали причину у браку певності у виборців щодо поглядів і характерів кандидатів.

Мітт Ромні є виразником ідей поміркованої правиці Республіканської партії. Його головна мета – подолання економічної рецесії. Він успішний бізнесмен, і в його діловому доробку – керівництво величезними корпораціями і порятунок від банкрутства Олімпіади у Солт-Лейк Сіті.

Але чимало республіканських виборців у Мічигані не мали певності щодо переконань кандидата, й дехто з підозрою ставиться до його релігії. Ромні – мормон.

Очевидно, багатьом з них ближчий Рік Санторум – консервативно налаштований діяч. Католик, батько сімох дітей, він підкреслює соціальні проблеми, обстоює сімейні цінності, він ревний прихильник заборони абортів.

Республіканські перегони за номінацію на президентських виборах тривають вже третій місяць.