Доступність посилання

ТОП новини

Ромні готується до перемоги у Південній Кароліні


Нью-Йорк – Мітт Ромні має найкращі шанси перемогти у Південній Кароліні – на черговому етапі первинних виборів кандидата від Республіканської партії у президентських перегонах США. Про це свідчать дані опитувань громадської думки. За колишнього губернатора штату Массачусетс готові проголосувати 37% однопартійців. Рон Пол і Рік Санторум ділять друге і третє місце, отримавши по 16%. Ньютона Ґінґріча готові підтримати 12% респондентів.

Чим ближче первинні вибори, тим гостріша боротьба між претендентами. Поки що перед веде Мітт Ромні, колишній губернатор штату Массачусетс, успішний бізнесмен, відомий тим, що врятував від банкрутства зимові Олімпійські Ігри у Солт-Лейк-Сіті, очоливши організаційний комітет Олімпіади. Він переміг в Айові та Нью-Гемпширі, а тепер на черзі Південна Кароліна.

Його переможну ходу прагнуть зупинити суперники. Це насамперед Ньют Ґінґріч, колишній спікер Палати представників Конгресу, Рон Пол, конгресмен від Техасу, Рік Санторум, колишній сенатор від Пенсільванії, і Рік Перрі, техаський губернатор.

Вони заполонили телевізійний ефір Південної Кароліни платними оголошеннями і рекламними роликами. У них Ромні показують безжалісним ділком, чия інвестиційна компанія скуповувала й перепродавала збиткові підприємства, звільняючи робітників, зокрема у цьому штаті.

Прихильники Ґінґріча фінансували навіть півгодинний телефільм на цю тему, а Рік Перрі назвав Ромні «хижаком-капіталістом».

Консервативний республіканець із риторикою лівого ліберала?

Шон Ганнеті, оглядач телемережі новин FoxNews, зауважив, що подібний тон більше притаманний лівим лібералам, аніж консервативним республіканцям.

Ньют Ґінґріч не вбачає у цьому суперечності. «Ставити питання щодо окремої фірми не означає критикувати капіталізм. І я не розумію, як ми можемо вести президентську кампанію, уникаючи цілого спектру питань. Я гарантую вам, що якби ми, республіканці, уникали цього, то наш кандидат восени побачить, що (Президент Барак) Обама не забуде вказати на це», – стверджує Ньют Ґінґріч.

Поки що за результатами опитування громадської думки Мітт Ромні попереду, але частина виборців продовжує сумніватися у щирості його консерватизму й релігійності. Ромні сповідує мормонську віру, тож баптисти, зокрема євангелісти, вельми впливові у Південній Кароліні, критично сприймають його кандидатуру.

Але претендент стверджує, що він керував Массачусетсом як консерватор і завжди боротиметься за релігійні права. «Я не робитиму кроків, що ви їх бачите повсюди – кроків проти релігійності Америки, – каже Ромні. – Я за те, щоб ви бачили християнські символи на Різдво, іудейські менори, символи інших вірувань. Ми є народом тих, хто вірить».

Первинні вибори у Південній Кароліні очікуються 21 січня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG