Доступність посилання

ТОП новини

Обама: США починають новий рік із зростання виробництва


Період економічної рецесії у Сполучених Штатах Америки завершується
Період економічної рецесії у Сполучених Штатах Америки завершується
Нью-Йорк – Період економічної рецесії у Сполучених Штатах Америки завершується. Такий висновок роблять економісти, аналізуючи останні статистичні дані. На думку оглядачів, це може допомогти президенту Бараку Обамі у його передвиборній кампанії за переобрання на другий чотирирічний термін у Білому домі.

Рівень безробіття є однією з головних ознак рецесії, вважають економісти. Донедавна цей рівень у США перевищував 9 відсотків, тобто, 14 мільйонів безробітних. Відтак, як показували соціологічні опитування, популярність президента Барака Обами знизилась наполовину. Більшість опитаних вважали, що країна йде хибним шляхом.

Проте, упродовж останнього часу ситуація почала покращуватися. У грудні рівень безробіття знизився до 8,5 відсотка, що дало підставу Білому дому говорити про відчутний прогрес. Нові цифри, оприлюднені урядовим Бюро робітничої статистики, дозволили президентові виступити з оптимістичною заявою.

«Ми щойно довідались, що наша економіка у грудні отримала 212 тисяч нових робочих місць у приватному секторі, – заявив Барак Обама. – Після того, як ми втратили понад 8 мільйонів робочих місць внаслідок рецесії, ми додали за останні 22 місяці понад 3 мільйони робочих місць. Отож, ми починаємо 2012-й рік за умов зростання виробничої бази і відродження американської автомобільної промисловості. Ми просуваємося у правильному напрямку і своєї ходи сповільнювати на збираємося».

Республіканці не у захваті

Однак, на відміну від президента-демократа, республіканці не висловлюють оптимізму. Мітт Ромні, республіканець, колишній губернатор штату Масачузетс, який висунув свою кандидатуру на листопадових президентських виборах, нагадав Обамі його заяву трирічної давнини. Президент тоді обіцяв, що безробіття, яке швидко зростало, не підніметься вище 8 відсотків, якщо Конгрес ухвалить пакет економічних стимулів розміром 787 мільярдів доларів. Пакет ухвалили, зазначає Ромні, але безробіття продовжувало зростати.

Між тим, газета The Wall Street Journal, яка зазвичай критично ставиться до економічної політики Обами, радить республіканцям не виявляти злосливості щодо рівня безробіття, щоб виборці не подумали, що опозиція радіє.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG