Наскільки жорстокою може бути антитютюнова реклама у США?

Нью-Йорк – Як далеко може зайти уряд, попереджаючи споживачів про небезпеку для здоров’я внаслідок куріння? До такого питання зводиться апеляція федерального уряду США, подана до апеляційного суду у Вашингтоні. Цю апеляцію мають розглянути сьогодні. Адміністрація у справах продовольства й медикаментів намагається примусити виробників тютюну прикрашати пачки сигарет зображеннями хвороб, які загрожують курцям.

Вашингтонська Адміністрація з питань продовольства й медикаментів вимагає, щоб тютюнові компанії розміщували на пачках цигарок малюнки й фотографії уражених легенів, хворого горла, навіть трупів, і щоб зображення супроводжувалися відповідними написами. Наприклад, такими, як «Куріння може вбити тебе» або «Сигарети спричиняють рак».

Тютюнові компанії вважають таку вимогу порушенням права на свободу слова. Позов компаній федеральний суд уже розглядав. Він став на бік позивачів. Суддя Ричард Лион заборонив Адміністрації примушувати виробників наклеювати на пачки наліпки із відповідними попередженнями, вважаючи це порушенням конституційної свободи слова. Уряд подав апеляцію, яку розглядатиме Федеральний апеляційний суд.

«Цигарки не є поодиноким шкідливим продуктом»

Не виключено, що справа дійте до Верховного суду США. Джонатан Тарлі, професор права Університету імені Джорджа Вашингтона каже, що основне питання тут у тому, як далеко може зайти уряд, прагнучи регулювати свободу комерційного слова

«Цигарки не є поодиноким шкідливим продуктом. Чому б тоді урядові, наприклад, не вимагати наклеювати малюнок печінки, враженої циррозом, на пляшку вина або іншого алкогольного напою?» – запитує правник.

Між тим, рекламу щодо шкоди від сигарет можна нині бачити у газетах, журналах, інтернеті, на телебаченні. 54 мільйони доларів виділив на цю кампанію Вашингтон. Тепер подібну агітацію хочуть максимально наблизити до споживачів цигарок.

Сюзен Лісс, виконавчий директор «Кампанії за звільнення дітей від куріння», каже, що за статистикою, щодня три тисячі американських підлітків викурюють свою першу цигарку.

У Нью-Йорку заборонено курити в усіх громадських місцях, включно з ресторанами й кав’ярнями, а також на стадіонах. Навіть у парках для курців відводять окремі ділянки. Але найефективнішим забороною є значні податки на тютюнові вироби. Пачка цигарок у Нью-Йорку коштує нині понад 12 доларів.