У столиці Росії відбулася «контрольна прогулянка» опозиції

«Контрольна прогулянка»

У центрі столиці Росії Москви відбулася так звана «контрольна прогулянка», яку організували з ініціативи відомих російських літераторів, які хотіли, за їхніми словами, перевірити, чи можна гуляти Москвою без санкції влади.

В акції, за даними організаторів, узяли участь від 10 до 15 тисяч осіб. Поліція заявляє про 2 тисячі учасників.

Вони пройшли від пам’ятника Пушкінові до Чистопрудного бульвару, на якому влаштований опозиційний табір.

Серед учасників акції були російські письменники й культурні діячі Григорій Чхартішвілі (Борис Акунін), Дмитро Биков, Едуард Успенський, Віктор Шендерович, Людмила Улицька, Андрій Макаревич, Олексій Кортнєв.

Російська опозиція провела «контрольну прогулянку» в Москві


Ця «контрольна прогулянка», за словами Чхартішвілі, повинна була показати, чи можуть громадяни вільно гуляти по Москві. Виступити з ідеєю такої прогулянки його змусили масові затримання мирних громадян на московських бульварах 7–9 травня.

Від минулої суботи в Москві тривають акції російської опозиції на протест проти інавгурації Володимира Путіна на третій президентський термін. Зокрема, це акції «Біле місто» і «народні гуляння»: люди десятками чи й сотнями мовчки масово гуляють вулицями в центральній частині Москви без жодних плакатів чи транспарантів, тільки з білими стрічками, що є символом протестів у Росії.

Білий став кольором російської опозиції, яка вимагає чесних виборів, заявляючи про фальсифікації результатів недавніх парламентських і президентських виборів у Росії.

За офіційними результатами виборів, що відбулися 4 березня, Путін здобув підтримку понад 63 відсотків виборців.