Міліція встановлює, хто напав на організаторів гей-параду в Києві

Під час побиття Святослава Шеремета,

Київ – Побиття організаторів недавнього гей-параду в Києві та зрив ходи могли бути провокацією, стверджують деякі експерти. Відтак реакцію Заходу вони називають надто суворою. Йдеться про те, що США закликали українську владу відреагувати на насильство і захистити права геїв на свободу зібрань. Крім того, верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Катрін Аштон висловила свою солідарність із жертвами й закликала українську владу провести розслідування та покарати правопорушників.

Київська міліція шукає тих, хто напав на співорганізаторів гей-параду в Києві, так само як шукала б підозрюваних у злочині проти будь-якої особи, запевнив Радіо Свобода речник Міністерства внутрішніх справ Володимир Поліщук. Водночас, він відзначив, що організатори зірваної ходи запізно повідомили владу про свої наміри, чим ускладнили проведення заходів з забезпечення громадського порядку.

«Треба мати на увазі, що до моменту проведення гей-параду вони тримали це у таємниці. Аж на останній день Київській міській адміністрації вони повідомили про наміри провести цю акцію. Але у зв’язку з тим, що людину побили, усі необхідні слідчі дії зараз проводить Дніпровське райуправління міліції», – сказав Поліщук.

Організатори акції не хотіли наразитися на агресію

За словами одного з двох побитих представників секс-меншини, президента ВГО «Гей-форум України» Святослава Шеремета, організатори ходи не надто поширювали інформацію щодо місця проведення заходу саме тому, що не хотіли наразитися на агресію. Він сказав Радіо Свобода, що напад не став несподіванкою.

«Колеги, які приїхали до нас з інших країн, попереджали про найрізноманітніші сценарії насильства. Нам розповідали, як треба себе поводити, які пози приймати, у разі чого, як протистояти й таке інше. Тобто, це все у мене в голові було і під час скоєння цього нападу я себе впіймав на думці, що це для мене, мабуть, очікувано», – розповів Шеремет.

Українці до секс-меншин толерантні – Толкачов

Побиття організаторів гей-параду в Києві не є типовою реакцією толерантного українського суспільства на представників секс-меншин, вважає президент Європейської асоціації українців Олексій Толкачов.

«Ми у Києві стали свідками якоїсь дикої, агресивної реакції. Вона мені здається неадекватною, вона мені здається такою, яка була абсолютно штучно спровокована, щоб саме і викликати критику з боку Заходу. Захід мав би розібратися і сприймати таку реакцію, скоріше, як зумисну провокацію для того, щоб саме представити Україну у поганому світлі», – наголосив Толкачов.

20 травня у Києві був скасований гей-парад у цілях безпеки його ж учасників. Організатори оперативно вирішили скасувати ходу через те, що до місця збору прибули націоналісти і представники організацій релігійного спрямування. Там також чергували 10 автобусів з правоохоронцями. Того ж дня поблизу місця, де мала розпочатися хода, група невідомих побила двох співорганізаторів заходу.