Чому американців запросили аналізувати газову справу Тимошенко

Україна запросила американську юридичну компанію Skadden Arps, щоб юридично оцінити справедливість ув’язнення Юлії Тимошенко. Про це повідомив цього тижня Президент Віктор Янукович в інтерв’ю агенції Bloomberg. Для чого це робиться? Нью-йоркський юрист, колишній президент Світового конгресу українців Аскольд Лозинський припускає, що українській владі насправді потрібні не юридичні висновки з-за океану, а піар. Про це він сказав в інтерв’ю Радіо Свобода. Раніше діяльність уряду Тимошенко вже перевіряли американські юристи з компанії Trout Cacheris.

– Пане Лозинський, спершу скажіть нам, яка репутація у юристів зі Skadden Arps?

– Це велика компанія і вона має надзвичайно позитивну репутацію. Юридичні фірми приймають фактично будь-які завдання. Так само, як давав свою оцінку Trout Cacheris кілька років тому. Вони шукали, шукали, але не знайшли нічого кримінального.

– Вони у 2010 році заявили про нецільове використання грошей урядом Тимошенко, зокрема екологічних коштів.

– А все ж таки вони не знайшли кримінальної відповідальності. Концепція юридичної справедливості полягає в тому, щоб були представлені обидві сторони. Цього не відбулося в українському суді, який був на боці прокуратури і Президента. Я був присутній принаймні один день на засіданні у газовій справі. Пані Тимошенко не могла захищатися, бо суддя навіть не хотів її слухати.

– Українська влада дозволяє спостерігачам від Європарламенту напередодні касації 26 червня вивчити всі матеріали газової справи Тимошенко і наголошує, що це перший в історії такий випадок. А заяви про те, що правосуддя у справі Тимошенко було несправедливим у Києві пов’язують з тим, що, мовляв, на Заході не бачили матеріалів справи. Україна просить й американців про юридичну експертизу з цього приводу. Які Ви бачите тут головні мотиви?
Апеляцію Тимошенко в Європейському суді Україна програє. Skadden Arps буде адвокатом Януковича, а не незалежним адвокатом обох сторін

– Вони передбачають, що апеляцію Тимошенко в Європейському суді Україна програє, тобто, режим Януковича програє. Тому вони б хотіли дістати юридичну оцінку, що мовляв, були підстави для кримінальної справи. Але це відбудеться без захисту, який не буде мати нагоди представити свою сторону і Skadden Arps буде адвокатом Януковича, а не незалежним адвокатом обох сторін.

– Але, вибачте, вони можуть самі звернутися до адвокатів Тимошенко і попросити їх про матеріали.
Обвинувачення проти пані Тимошенко є вибірковим. І головне – це відсутність кримінального вчинку

– Ви не знаєте, які є обмеження для Skadden Arps. Для Trout Cacheris, коли вони робили свої висновки, то робили їх тільки на основі документації, яку представив режим Януковича. І все-таки вони не змогли дійти висновку, що це були кримінальні вчинки. Є два основні питання. Обвинувачення проти пані Тимошенко є вибірковим. Нікого іншого, крім людей з її команди, не обвинувачують на основі колишнього радянського закону. І друге, головне – це відсутність кримінального вчинку. Згідно з радянським законом пані Тимошенко могла провинитися, але проти нікого іншого не застосовували цей закон. Якби вони брали під увагу всі ці закони, то Янукович повинен був першим сидіти.

– Деякі українські оглядачі вважають, що нинішня українська влада шукає шляхи порозуміння з офіційним Вашингтоном. Чи допоможе його досягти це запрошення американських юристів, чи воно, на Вашу думку, в першу чергу спрямоване на громадськість в Україні, якій влада може потім показати висновок з-за кордону, ми ще не знаємо, який він буде, про підстави кримінального переслідування Тимошенко.

– Я передбачаю, що висновку взагалі не буде. І напевно він буде негативний, ця справа буде прихована, або вони скажуть, що не можуть дійти висновку. Наразі це піар. А в міжчасі Янукович дістане позитивний піар. Люди скажуть: дивіться, який він відважний, він передав справу до американських юристів, щоб вони розглянули справу Тимошенко. А вони є платні працівники.

– Скільки може коштувати подібний аналіз? Скільки це може коштувати українським платникам податків?
Це, мабуть, сотні, тисячі документів справи будуть розглядати

– Можу собі уявити, що партнер у цій фірмі заробляє 600 доларів за годину. А скільки годин це буде – навіть не можу уявити. Це, мабуть, сотні, тисячі документів справи, яку вони будуть розглядати. Величезний кошт і жодного результату, лише в міжчасі буде для Януковича перед суспільством, яке цього не розуміє, позитивний імідж. В тому є суть всієї справи – піар.

– В Україні представники влади закликають всіх вивчати матеріали американського правосуддя. Прем’єр Микола Азаров нещодавно в одному інтерв’ю назвав Юлію Тимошенко спільницею колишнього прем’єра Павла Лазаренка, засудженого в Америці. Хоча колишній американський прокурор Марта Берш наголошувала, що суд визнав недостатніми докази провини Лазаренка, в яких фігурувала Тимошенко, і їх відхилив. Як Ви оцінюєте цю справу?

– Я не будуть давати жодних оцінок щодо стосунків між Тимошенко і Лазаренком, бо я не знайомий з цією справою. У будь-якому випадку, пані Тимошенко не була підсудною на лаві американського суду. Ніколи американські прокурори не погрожували, що якби пані Тимошенко приїхала в Америку, то вони би її судили на тій самій підставі, що й Лазаренка.

– Які, на Вашу думку, шанси, що після виборів Сполучені Штати можуть запровадити санкції проти українських чиновників у зв’язку зі справою Тимошенко?
Санкції можливі. Чимало людей з команди Януковича будуть вважатися персонами нон-ґрата

– Санкції можливі. Чимало людей з команди Януковича будуть вважатися персонами нон-ґрата і не зможуть отримувати віз до Америки. Це перші санкції, які Америка могла би застосувати. Є й інші, але я не знаю, чи Америка готова далі піти. Я думаю, що Конгрес більш чутливий щодо цих питань, президент Обама менше. Я не знаю щодо Ромні, бо риторика з боку кандидата в президенти є тільки риторикою поки що. Який завзятий він буде, коли стане президентом – поки невідомо.

Читайте більше тут: