Доступність посилання

ТОП новини

Аудитори стверджують, що виявили зловживання уряду Тимошенко


Київ – Аудит, проведений в Україні іноземними юридичними компаніями на замовлення уряду, виявив докази нецільового використання державних коштів Кабінетом Міністрів Юлії Тимошенко. Найбільшим виявленим прикладом неправомірної поведінки юристи називають незаконне використання урядом 200 мільйонів євро, отриманих за рахунок продажу квот на викиди вуглецю в рамках Кіотського протоколу. Опозиціонери закиди юристів рішуче спростовують.

Американська компанія Trout Cacheris – одна з тих юридичних фірм, яку Міністерство фінансів України та Головне контрольно-ревізійне управління України залучили до виконання незалежного аудиту діяльності уряду Юлії Тимошенко – згідно з відповідною постановою Кабінету Міністрів за 5 травня 2010 року.

Плато Качеріс
Представник компанії Плато Качеріс розповідає, що метою аудиту було не «полювання на відьом», а підвищення прозорості роботи українського уряду. «Важливість результатів нашої роботи підтверджується тим фактом, що нинішній український уряд вже подав два позови до громадських судів Великобританії (щодо закупівлі автомобілів МНС) та США (щодо махінацій з вакцинами), які вважаються найбільш справедливими судами у світі», – додає він.

Аудитори займалися шістьма справами


За словами представника іншої компанії-аудитора, Akin Gump Strauss Hauer&Feld Марка Макдугала, з червня цього року група фахівців займалася аналізом шести справ. Серед них, зокрема, розслідування по закупівлях Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій, Державного комітету з державного матеріального резерву та Міністерства охорони здоров’я.

Однак одним із найбільших прикладів неправомірної поведінки юристи називають незаконне використання урядом коштів, отриманих від продажу квот на викиди вуглецю в рамках Кіотського протоколу. «Лише у цій справі ми виявили порушень на 200 мільйонів євро», – наголошує Марк Макдугал. Як повідомляється у звіті, «високопосадовці використовували ці кошти для приховування серйозного дефіциту у пенсійній системі України незадовго до президентських виборів 2010 року».

Водночас юристи не повідомили журналістам, скільки коштувала українському урядові їхня робота. «Значно менше, ніж вкрали з бюджету за попереднього уряду», – зазначає Плато Качеріс. «А взагалі це запитання до замовника, тобто до українського уряду», – додає він.

В опозиції кажуть, що їх хочуть залякати

Григорій Немиря
Водночас колишній віце-прем’єр-міністр з євроінтеграції Григорій Немиря висловив переконання, що замовлений урядом аудит здійснювався з метою залякування опозиції, зокрема колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. «Однак я також упевнений, що результати цього так званого аудиту матимуть реальну юридичну силу», – зазначив він у коментарі Радіо Свобода.

Він додав, що представлені юридичні компанії не уповноважені здійснювати аудит уряду тієї чи іншої країни. «Такий аудит мали б проводити авторитетні міжнародні аудиторські компанії – таких у світі чотири. Проте уряд за державні кошти звернувся по допомогу до нікому не відомої юридичної компанії «Траут Качеріс», яка не має фахівців для здійснення такої роботи», – зазначив колишній віце-прем’єр.

Григорій Немиря також зауважив, що попри запевнення представників іноземних юридичних компаній, що вони робили висновки зокрема на основі інтерв’ювання колишніх членів уряду, з ним, як з колишнім віце-прем’єром, ніхто з аудиторів не спілкувався.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG