Доступність посилання

ТОП новини

Янукович втілює у життя погрози Тимошенко щодо проведення аудиту попередників


Київ – Чи варто сподіватися на об’єктивність аудиту, який новий уряд планує провести щодо діяльності своїх попередників? Деякі експерти висловлюють сумніви щодо цього. Разом з тим, на думку фахівців, нова влада навряд чи застосовуватиме круті заходи до опонентів, а просто використовуватиме це як піар.

У 2007 році, вдруге ставши Прем’єр-міністром, Юлія Тимошенко заявляла про необхідність проведення антикорупційного аудиту всіх напрямків діяльності попереднього уряду Віктора Януковича. Тепер, коли Тимошенко і Янукович укотре помінялися ролями, про необхідність проведення аудиту заявляє команда Януковича. І схоже, що на відміну від попередників, нинішня влада вирішила довести справу до кінця.

Минулого тижня Микола Азаров уповноважив Міністерство фінансів та Контрольно ревізійне управління підписати договір про надання послуг щодо проведення аудиту із компанією Trout Cacheris, PLLC. За словами міністра фінансів Федора Ярошенка, ця компанія була обрана, оскільки вона «одна із кращих у світі прокурорських компаній».

Колишній віце-прем’єр-міністр уряду Тимошенко Григорій Немиря заявив, що у такий спосіб влада намагається залякати політичних опонентів. Напередодні ж Юлія Тимошенко відзначила, що уряд залучає компанію, яка ніколи не займалася аудиторською діяльністю.

«Це дуже маленька компанія, яка надавала послуги, зокрема, Моніці Левинські для захисту у всіх тих подіях, які відбувалися у Сполучених Штатах. Ця компанія не має досвіду з проведення аудиту, – заявила Тимошенко. – Тому ми будемо звертатися до світової спільноти, щоб вони надали Україні поради і послуги справжніх аудиторських компаній, а не штучних таких проектів».

Компанія Trout Cacheris, PLLC була заснована у 1996 році, і спеціалізується вона на складних судових процесах як цивільного, так і кримінального права. Проте, на сайті цієї компанії немає інформації про те, що у неї є фахівці із фінансового аудиту, а також про те, що вона коли-небудь виконувала замовлення уряду Сполучених Штатів чи інших країн.

Trout Cacheris не єдиний

Утім, як заявив голова Адміністрації Президента Сергій Льовочкін, аудит, що його запланував уряд, має бути «багаторівневим», тобто, торкатиметься кількох сфер. Зокрема, діяльності державних монополій, системи держзакупівель, відшкодування ПДВ та діяльності Податкової адміністрації. Окрім цього, за словами Льовочкіна, «окремого вивчення потребує витрачання коштів, отриманих Україною від продажу квот на викиди парникових газів». Відтак, зазначає Сергій Льовочкін, в аудиті братиме участь не лише компанія Trout Cacheris, PLLC.

«Уряд проводив переговори і з Європейською комісією. Для кожного окремого напрямку аудиту обираються спеціалізовані установи. І та компанія, яка була у постанові, має розслідувальний характер аудиту», – зазначив керівник Адміністрації Президента.

БЮТ хоче аудиту не міжнародного

Представники ж БЮТу кажуть, що не проти проведення аудиту діяльності уряду Тимошенко. Але, не згодні, щоб до цього залучалися іноземні компанії. Будь-який уряд має підлягати аудиту та контролю через відповідні державні структури, зазначає б'ютівець Олег Ляшко.

«Дуже дивно виглядає, коли міжнародні компанії проводять аудит національного уряду. А для чого тоді Рахункова палата, яка існує за бюджетні кошти, і яка має виконувати ті функції? А для чого тоді Контрольно-ревізійне управління, яке так само має стежити за законністю і раціональним використанням бюджетних коштів?», – каже Ляшко.

У грудні 2007-го, коли представники новоствореного уряду Тимошенко заявили про необхідність проведення антикорупційного аудиту своїх попередників, екс-міністр економіки, регіонал Анатолій Кінах заявив, що це може зашкодити іміджу України. Тепер же пан Кінах переконує, що ніяких негативних наслідків не буде.

«Чим більш прозорою буде економіка України, тим більш стабільні умови будуть для інвесторів, тим більшою буде довіра до України, тим більше буде інвестицій», – зауважив Кінах.

Хто платить за аудит, замовляє і результати?

Практика проведення аудиту діяльності уряду міжнародними компаніями існує, зазначає начальник аналітичного департаменту компанії «Ренесанс девелопмент» Владислав Перевишко. Але здебільшого це застосовується щодо чинного уряду задля підвищення кредитного рейтингу країни. Перевишко каже, що не варто сподіватися на об’єктивність аудиту, який наразі замовляє уряд.

«Ким би він не був проведений, але є державна установа, яка буде оплачувати послуги цього аудитора. І, відповідно, тут уже криється суб’єктивізм. Швидше за все, це ще одна причина, щоб повісити значні сьогоднішні проблеми на попередній уряд», – говорить експерт.

Аудит, запланований урядом Азарова, потрібен новій владі передусім для політичного піару, зауважує політолог Кость Бондаренко. Навіть, якщо припустити, що під час його проведення будуть виявлені суцільні корупційні схеми, навряд чи влада застосовуватиме жорсткі механізми. «Цього буде достатньо для нинішнього уряду, щоб використати дані аудиту в агітаційній, пропагандистській чи просто політичній діяльності», – вважає Бондаренко.

У постанові Кабміну йдеться, що аудит має бути завершений до 1 вересня.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG