Доступність посилання

ТОП новини

«Копали» під Тимошенко – «нарили» на чинного міністра Митника


Київ – Уряд України подав позов до американського федерального суду проти американської компанії Olden Group. Як повідомляє кампанія Trout Cacheris, яка представляє інтереси української сторони, Olden Group була частиною міжнародної змови, пов'язаної з шахрайським продажем вакцин та інших лікарських препаратів. Trout Cacheris на замовлення уряду Миколи Азарова проводить аудит діяльності уряду Юлії Тимошенко. Проте не виключено, що проблеми у зв’язку з цим поданням можуть виникнути в чинного міністра охорони здоров’я Зиновія Митника.

«Цей перший судовий позов, поданий у рамках всеосяжного антикорупційного розслідування, початого за розпорядженням Кабінету Міністрів України у травні 2010 року», – йдеться в прес-релізі компанії Trout Cacheris.

У позові стверджується, що у 2008-2009 роках Olden Group, яка належить офшорним компаніям із Белізу, відіграла ключову роль у змові з метою незаконного завищення ціни мільйонів доз вакцини, що їх закупили для української системи охорони здоров'я.

Міністр охорони здоров’я Зиновій Митник
Учасники змови використовували офшорні підставні фірми для відмивання грошей через банки у Латвії, США та інших країн. За попередніми оцінками, через схему пройшло платежів на суму понад 50 мільйонів американських доларів.

На думку керівника Trout Cacheris Плато Качеріса, подаючи позов до американського суду, уряд України сподівається, що справа в ньому буде розслідувана прозоро й забезпечить найкращі перспективи для повернення коштів.

У БЮТ звинувачення назвали безпідставними

У відповідь БЮТ поширив заяву, що звинувачення уряду Юлії Тимошенко в тому, що нібито «через офшорні підставні фірми для відмивання грошових надходжень за декілька років пройшло платежів на суму понад 50 мільйонів доларів США , не відповідають дійсності. Як зазначають у БЮТ, «поява подібних безпідставних заяв свідчить про те, що розслідування діяльності уряду Тимошенко, замовлене урядом Азарова за бюджетний кошт (до речі, без тендеру) іноземним фахівцям з чорного піару, з тріском розвалилося».

Між тим, голова Адміністрації Президента Сергій Льовочкін називає нормальним те, що подання українського уряду коментують американські правники. За його словами, «процедурно це роблять lawyer’и (юристи)».

Між тим, Olden Group фігурує в поданні на звільнення чинного міністра охорони здоров’я Зиновія Митника, який у попередньому уряді був заступником міністра й серед іншого відав питанням закупівель медпрепаратів. Щоправда, один із авторів подання, депутат-б'ютівець Євген Добряк, тепер каже, що відкликав проект постанови.

«Були деякі розбіжності в документах і в даних. Тому я відкликав проект, бо порушили питання про створення депутатської слідчої комісії», – пояснює пан Добряк зміну своєї позиції.

У регіоналів до міністра є запитання

Валерій Коновалюк
Натомість заступник голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я, депутат-регіонал Валерій Коновалюк стверджує, що запитання до Зиновія Митника існують уже давно.

«Коли призначали пана Митника міністром, я звертався до Президента та Прем’єр-міністра, що це не тільки помилка, яка, фактично, свідчить про те, що покращень у міністерстві не відбудеться, але й що ця посадова особа замішана у певній корупції і зловживаннях», – каже Коновалюк.

Кількома днями раніше Кабмін переніс дату подання звіту про результати аудиту діяльності уряду Юлії Тимошенко із 1 вересня на 1 грудня.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG