Доступність посилання

ТОП новини

В очікуванні грипу


В кінці жовтня – на початку листопада в Україні очікується епідемія грипу, зазначив прем'єр-міністр Микола Азаров, посилаючись на прогнози лікарів. Загалом медики називають різні дати можливого початку епідемії. Деякі припускають, що це трапиться восени, натомість інші говорять про середину наступної зими. Чи готова Україна зустріти грип? До яких штамів грипу треба готуватися? Чи є вакцини проти них?

Цього року Україною циркулюватиме щонайменше три різні штами грипу, які вже бували на нашій території: А/Perth/16/2009 (H3N2), В/Brisbane/60/2008 та пандемічний вірус ­– A/California/07/2009 (H1N1), жертвами якого торік стали близько 18 тисяч людей у світі. Але директор Державної установи «Український центр грипу та гострих респіраторних інфекцій» Олександр Гриневич епідемії не прогнозує. За його словами, з вересня кожного року спостерігається незначне сезонне підвищення захворюваності на гострі респіраторні інфекції, яке зумовлене збільшенням контактів у закритих колективах: початком шкільного року та поверненням з відпусток.

«Після того, як мине бабине літо, почнуться осінні холодні дощі, іноді зі снігом, люди знову почнуть частіше хворіти на гострі респіраторні інфекції. Це, як правило, у нас буває наприкінці жовтня – початку листопада. Але це ні в якому разі не епідемія. Це сезонне підвищення захворюваності. За даними останніх 10 років, таке підвищення захворюваності може бути в січні-лютому, можливо, навіть, в кінці грудня. Це пов’язано з більш холодною погодою і в цей період вже, як правило, активізується вже й вірус грипу, як прогнозує ВООЗ. Ми маємо завдання від міністра чітко моніторувати стан захворюваності та сприяти своєчасному реагуванню на ситуацію, що розвивається», – повідомив Олександр Гриневич.

У свою чергу, головний імунолог Києва Олег Назар зазначає, що у зв’язку з сезонними стрибками імунітету та погодними умовами, треба очікувати мінімум двох хвиль грипу. Першої – у середині грудня – на початку січня, а друга прийде орієнтовно у лютому, сказав він.

«Зараз тепло, сухо, відтак реєструються поодинокі випадки захворюваності, загалом це люди, які щойно повернулися з курорту. До того ж, літо видалося спекотним, і через це ми спостерігаємо зниження клітинного імунітету, відповідно підвищується ризик інфекційних захворювань», – зауважив головний імунолог Києва.

Проте у Міністерстві охорони здоров’я просять не панікувати: грип прийде не раніше зими. А от який саме очікується вірус грипу, передбачити важко, адже він, за словами міністра охорони здоров’я Зиновія Митника, постійно видозмінюється. «Мені здається, і я більш ніж впевнений у тому, напевно, що цей грип, який прийде, буде мати характер звичайного сезонного грипу», - сказав він.

Проти виявлених штамів можна прищепитися, але вакцини ще немає

Убезпечити себе від усіх можливих різновидів грипу можна, якщо прищепитися новими вакцинами, які будуть закуплені цього року, зауважує головний імунолог Києва Олег Назар. Орієнтовна ціна вакцини – від 100 до 110 гривень.

«Зараз можна починати вакцинацію, тим більше, що є сприятливі погодні умови. Таке щеплення буде ефективним. У нас офіційно зареєстровано 4 чи 5 вакцин від грипу. Вони, незалежно від назви, ціни і виробника, стандартні. Тобто, кількість антигенного матеріалу однакове», – сказав Олег Назар.

Україна поки що не закупила вакцину від грипу, лише у вересні виробники випускають її на ринок, зазначає перший заступник державного санітарного лікаря Людмила Мухарська.

«Виготовити вакцину – цей період триває, принаймні, дев’ять місяців і десь у вересні вакцина починає виходити від виробників. Поки що вона не поступила на територію України. Але рекомендації щодо вакцинації – ця робота вже триває», - розповіла Людмила Мухарська.

Наразі більшість вакцин на стадії внесення змін до реєстраційних досьє, повідомив директор Державної установи «Український центр грипу та гострих респіраторних інфекцій» Олександр Гриневич.

«Коли це все закінчиться, я думаю, що у вересні з’являться, як мінімум, 5 вакцин для профілактики грипу. Це Франція, Росія, Нідерланди, Німеччина і, можливо, навіть Україна буде. Ми рекомендуємо, щоб населення потурбувалося про щеплення своїх близьких, в першу чергу, за власні кошти», – зауважив Олександр Гриневич.

Цього сезону безкоштовну вакцинацію отримають лише незаможні люди. Решта купуватиме препарати за свої гроші, наголосив міністр охорони здоров’я Зиновій Митник.

Між тим, за даними головного імунолога Києва Олега Назара, Україна планує закупити до 40 тисяч доз вакцин. Тендер на закупку планують провести у жовтні.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG